Glas

Achtergrond

Gaswasser haalt meer warmte uit rookgassen

Bij glastuinbouw Cluster Bergschenhoek levert een gaswasser in combinatie met een warmtepomp een jaarlijkse energiebesparing op van maar liefst 9% aardgasequivalenten.

In een factsheet die Energy Matters heeft gemaakt voor het programma Kas als Energiebron bleek de investering in de gaswasser binnen drie tot vier jaar te kunnen worden terugverdiend (inclusief EIA). Bij veel bedrijven blijkt op basis van metingen dat de rookgassen de schoorsteen uitgaan tussen de 45 en 50 graden. Gezien het feit dat rookgassen van de wkk pas bij 48 graden gaan condenseren, gaat nu bij bijna alle wkk’s vrijwel alle latente warmte verloren.

Terugkoelen naar 20 graden

Met de integratie van een gaswasser kan het rookgas van 55 graden zelfs naar 20 graden worden teruggekoeld. In combinatie met een warmtepomp is het gasverbruik hiermee voor de groenteteelt verlaagd van 35 m3/m2 naar 27-30 m3/m2.

Lees uitgebreid over de toepassing van de gaswasser in editie 18 (week 35, 1 september) van Groenten & Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.