Glas

Achtergrond

Duitse tomatentelers draaien topseizoen

Voor Duitse tomatentelers is het afzetjaar tot augustus van bijzonder goede snit.

Dat wijzen producentenprijzen uit van het Duitse statistiekbureau Destatis. De Duitse telers hadden in de periode tussen maart en mei gemiddeld een prijsindex van rond de 300 punten. Dat betekent dat de prijs circa drie keer zo hoog was als in het basisjaar 2010. In het eerste halfjaar bleven die tomatenprijzen ruim voor op 2016 en eerdere jaren. In juli lag de prijs voor het eerst (maar net) onder het niveau van 2016. Het lijkt er op dat Duitse telers profiteerden van de droogte in Zuid-Europa, waardoor bijvoorbeeld ook Italiaanse tomatenprijzen sterk opveerden door krapte. Nederlandse prijzen blijven daarbij achter.

Komkommers in spoor 2016

Voor Duitse komkommertelers was juni een magere maand, maar vond herstel plaats in juli. De vroegere afzetmaanden lagen duidelijk boven het niveau van 2016. Ook de vergelijking met het afzetjaar 2015 kan dit jaar goed doorstaan voor de komkommertelers, blijkt uit de Duitse cijfers.

Bloemkoolseizoen ook goed

Voor Duitse bloemkool werden – zo blijkt uit de cijfers van Destatis – dit jaar zeer goede prijzen betaald.

Voor het totale Duitse groentepakket werden in Duitsland zeker aan het begin van het jaar goede prijzen betaald, maar na de winter schommelt de opbrengstprijs rond het niveau van 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.