Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen Nederland wijken af van EU

Nederlandse tomatenprijzen zijn in juli wel gestegen met 15% ten opzichte van juni, maar blijven afwijken van het Europese gemiddelde van grote tomatenlanden.

Dat blijkt uit een overzicht van de Europese tomatenprijzen door de Europese Commissie. De afwijking lijkt vooral het gevolg van de hoge prijzen in Italië door droogte.

Met € 0,47 per kilo gemiddeld in juli is de telersprijs in Nederland 82% van het gemiddelde van de laatste 5 jaar, concludeert de Europese Commissie. Nederland geeft tomatenprijzen af voor deze prijsoverzichten van de Europese Commissie. De Europese gemiddelde tomatenprijzen blijven met 129% ruim boven het gemiddelde van de laatste 5 jaar in juli. Uitschieter is de tomatenprijs in Italië, waar de prijzen in juli twee keer zo hoog waren ten opzichte het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

Droogte Italië

Droogte is daarvan met name de oorzaak. Spanje ligt met 108% iets boven dat vijfjarige gemiddelde en Frankrijk met 96% iets onder dat gemiddelde.

Frankrijk is het enige land dat in juli een prijsdaling voor haar telers noteerde van 17%. De prijs van € 0,89 per kilo ligt nog wel ruim boven het EU-gemiddelde van € 0,81. Nederland noteerde prijzen van € 0,47 per kilo.

Vragen over afwijkingen

De Europese Commissie stelde eerder vragen over de Nederlandse prijzen omdat ze afwijken van andere landen en regelmatig achteraf worden bijgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.