Glas

Achtergrond

Geïntegreerde bestrijding in Almería is tanende

Het areaal kasgroente dat natuurlijke vijanden inzet voor de plaagbestrijding in Almería is afgelopen seizoen gedaald met ruim 3% naar 25.715 hectare van de ruim 40.000 hectare teeltoppervlakte.

De motivatie om natuurlijke vijanden in te zetten neemt al langere tijd af. Vooral bij tomatentelers is het areaal sterk afgenomen, van 9.110 in het seizoen 2015-2016 naar 7.650 hectare dit seizoen, schrijft het maandblad FHAlmería. De daling heeft vooral te maken met de problemen bij het installeren van een goed biologisch evenwicht en met de grote infectiedruk van Tuta absoluta. Het lijkt erop dat veel telers het vertrouwen in de biologische bestrijding aan het verliezen zijn. Opmerkelijk is dat tomatentelers gemiddeld nog niet de helft inzetten van de geadviseerde dosis natuurlijke vijanden.

Groei bij paprika en komkommer

Bij meloen en watermeloen was de daling minder groot, maar in deze relatief korte voorjaarsteelten wordt traditioneel al veel minder biologische bestrijding toegepast. Het areaal met geïntegreerde bestrijding is paprika toegenomen met 5,6 % naar 9.920 hectare. Bij courgette is de geïntegreerde plaagbestrijding gegroeid met 7,1% naar 1.050 hectare. Het areaal komkommer met inzet van natuurlijke vijanden groeide met 2,7% naar 2.650 hectare en dat van bonen met 1,8% naar 1.100 hectare.

Minder dan advies

De groei in areaal gaat echter gepaard met een veel lagere inzet dan geadviseerd. Courgette- en auberginetelers bijvoorbeeld zetten gemiddeld maar 75 individuen per vierkante meter uit tegen wittevlieg en trips, terwijl 125 geadviseerd wordt. Komkommer- en paprikatelers zijn beter gemotiveerd. Zij zetten gemiddeld 51 van geadviseerde 75 individuen per vierkante meter in.

Of registreer je om te kunnen reageren.