Glas

Achtergrond

Europese auberginemarkt groeit 50% in tien jaar

De import van aubergine in de EU is gestegen van 150 miljoen kilo in 2007 naar bijna 226 miljoen kilo in 2016.

De markt van aubergine groeit langzaam, maar gestaag. De gezamenlijke import van de EU-landen steeg in tien jaar met 50%. De exportwaarde steeg met 47% naar bijna € 241 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van Eurstat, bewerkt door de website hortoinfo.

Spanje is verreweg de grootste leverancier van aubergine. In 2016 kwamen 53% van alle in de EU geïmporteerde aubergines uit Spanje (ruim 120 miljoen kilo). Nederland staat tweede met bijna 55 miljoen kilo (24%). Duitsland en België volgen op grote afstand met ruim 11 miljoen (5%) en bijna 7 miljoen kilo (3%).

Grote verschillen importprijzen per land

De gemiddelde importprijs veranderde in de laatste tien jaar nauwelijks en ligt rond € 1,07 per kilo. Maar de verschillen tussen de herkomsten zijn groot. Nederland, Duitsland en België deden het vorig jaar relatief goed met een gemiddelde importprijs van € 1,20 tot € 1,30 per kilo. Spanje haalde net geen euro per kilo en Turkije kwam uit op een middenprijs van 91 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.