Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen trekken aan

Het is wat weifelend maar de prijzen van vrijwel alle tomatensegmenten gaan omhoog. De prijsverhoging die vorige week werd ingezet, handhaaft zich goed op de eerste verkoopdagen van deze week.

De week begon voor grove trostomaten met indicatieve dagprijzen van circa 46 cent per kilo bij The Greenery en 49 cent voor Princess-tomaten bij BelOrta. Begin vorige week was dat respectievelijk 31 en 34 cent per kilo. De klokprijs van de losse tomaten bij ZON ging gisteren (maandag 19 juni) al boven 65 cent (ronde 47) en 55 cent (ronde 57). Cherrytomaten brachten er 50 cent per doosje (250 gram) op. Dat is 19 cent meer dan begin vorige week.

Dip gepasseerd

Vanaf half mei zijn de tomatenprijzen erg laag geweest. De indicatieve klokprijzen van grote trostomaten bij The Greenery schommelde tot begin vorige week rond 30 cent per kilo. De klokprijs van Elite-trostomaten (trosmiddel) bij BelOrta lag tot de tweede week van juni tussen 30 en 40 cent per kilo. De prijs van losse tomaten voor de klok van ZON Fruits & Vegatables zakte vanaf week 21 ook ver weg, maar begonnen rond het einde van week 23 op te krabbelen tot het huidige niveau van circa 55 cent per kilo.

Vroeger herstel

De dip in de tomatenprijzen in mei en juni is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Maar het lijkt erop dat de prijzen zich dit jaar eerder herstellen, mede door het mooie zomerweer. Vorig jaar kwamen de dagprijzen (grove tros-BelOrta) pas in juli weer boven de 50 cent per kilo en in 2015 duurde dat zelfs tot begin augustus (met uitzondering van een korte tussentijdse opleving). De meeste andere segmenten lieten een vergelijkbare ontwikkeling zien.

Afbeelding: Groente & Fruit
Afbeelding: Groente & Fruit

Nog niet ongustig

Ondanks de voorbije periode met lage prijzen verloopt het tomatenseizoen tot nu toe niet ongunstig. Tot half mei waren de prijzen aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. De belichte teelt profiteerde vanaf het begin van het oogstseizoen van de grote krapte op de markt voor kwalitatief goede tomaten. Dit leidde voor de belichte tomaten tot het beste voorjaar van de afgelopen 5 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.