Glas

Achtergrond

Recordomzet op Europese komkommermarkt

Niet eerder hebben de komkommerproducenten in de EU zo’n grote omzet gehaald als in 2016. Hoewel de productie iets lager was dan het jaar ervoor, steeg de waarde ervan naar een recordbedrag van ruim € 1,2 miljard.

Europese telers produceerden bijna 1.294 miljoen kilo komkommers. De middenprijs van alle komkommers samen was € 0,932 per kilo, het hoogste prijspeil van de laatste tien jaar, blijkt uit cijfers van Eurostat. Spanje was met een aandeel van 38% de grootste komkommerleverancier, gevolgd door Nederland met 33% (422.758 ton). Ook in middenprijs deed Spanje het beter dan Nederland. Volgens Eurostat haalde Nederland een middenprijs van € 0,92 per kilo terwijl Spanje uitkwam op € 1,05 per kilo.

Aandeel Duitsland en België

Op grote afstand van Spanje en Nederland is Duitsland de derde producent van Europa met 81.615 ton (aandeel van 6%), gevolgd door België met 59.169 ton (aandeel 5%) komkommers. Hoewel hun aandeel een stuk lager is dan dat van Nederland wisten beide landen een hogere middenprijs te realiseren voor hun komkommers (resp. € 0,94 en € 0,95 per kilo). Griekenland was verantwoordelijk voor ruim 31.000 ton komkommers met een middenprijs van ruim 73 cent per kilo.

Komkommers

In tegenstelling tot bijvoorbeeld tomaten, komen maar weinig komkommers van buiten de EU. Turkije exporteerde vorig jaar 18.570 ton komkommers naar de EU en Marokko nog niet de helft: 7.819 ton. De middenprijs lag voor beide landen relatief hoog (ruim 85 cent per kilo), mede omdat ze veel minikomkommers leveren die over het algemeen hogere prijzen opbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.