Glas

Achtergrond

Tomatenprijs glijdt verder af

Sinds eind april zijn de dagprijzen van tomaten flink gedaald. Deze week kwamen ze weer lager uit. Alle productiegebieden zijn op de markt, terwijl de consumptie achterblijft.

Het hele voorjaar zijn de tomatenprijzen uitzonderlijk goed geweest, maar die periode lijkt definitief voorbij. Was de prijs van de meeste grote segmenten eind april al gehalveerd, in de afgelopen weken is hij stapsgewijs nog verder gedaald. Vandaag was de indicatieve klokprijs van grove trostomaten bij The Greenery net boven 60 cent per kilo. Dat was eind vorige week nog 70 cent.

Tussentype daalt 26 cent

Ook de losse tussentypetomaten zakken vrij snel in prijs. Zon Fruits & Vegetables noteerde vandaag 63 cent per kilo voor de ronde tomaten van 57 mm+, The Greenery zelfs 52 cent per kilo. Dat was een week geleden nog 78 cent per kilo, 8 cent meer dan de grove trostomaten.

De prijs van cherrytomaten zakte vandaag weg naar 14 cent per doosje van 250 gram, bijna een dubbeltje lager dan begin deze week. Bij Zon bleef de prijs beter op niveau en kwam de klokprijs voor de losse cherries, na een dip van 19 cent gisteren, zelfs weer op het niveau van eind vorige week: circa 23 cent. Toch is dit minder dan de helft van de dagprijs van anderhalve week geleden.

Red Egg pruimtomaten lijken de dans nog te ontspringen. Gisteren haalden ze nog bijna 1 euro per kilo voor de klok van The Greenery.

Belgisch product daalt minder

Op de Belgische veilingen lijkt de tomatenprijs iets minder snel te dalen. Mogelijk komt dit door de vrij grote binnenlandse vraag van de grote retailers naar Belgisch product. Grove tros bracht gisteren 69 cent per kilo op, een dubbeltje minder dan vorige week donderdag. Middeltros (Elite) verloor eenzelfde bedrag in een week tijd en kwam gisteren uit op gemiddeld 72 cent per kilo. Vleestomaten kwamen gisteren niet hoger meer dan 65 cent per kilo.

Pruimtomaten (Prunella) blijven het redelijk doen. Begin deze week ging de klokprijs bij BelOrta zelfs nog even boven 1 euro per kilo.

Los brengt meer op in Spanje

In Spanje zijn de tomatenprijzen iets hoger dan vorig jaar, maar het prijsniveau is grofweg de helft zo hoog als hier. Cherrytomaten deden vandaag nog maar 38 cent per kilo op de veilingen van Almería, ofwel minder dan een dubbeltje voor een doosje. Pruimtomaat houdt al weken stabiele prijzen rond 41 cent per kilo. Trostomaat doet het relatief het slechtst. De afgelopen 7 dagen kregen de Spaanse telers er gemiddeld 35 cent per kilo voor, terwijl voor de losse tomaten gemiddeld 42 cent werd betaald.

Dit is geen incident. Steeds meer telers in Almería zetten in het voorjaar rassen voor de binnenlandse markt: grove, veelhokkige vleestypen die van binnenuit kleuren. Deze produceren minder, maar brengen veel meer op dan trostomaten en ronde tomaten.

Evenveel Marokkaanse tomaten

De lagere tomatenprijzen in Europa zijn een gevolg van het grote aanbod. Alle productiegebieden zijn inmiddels of nog steeds op de markt. De export uit Marokko loopt wel ten einde. In week 17 stuurde het nog maar 8.000 ton tomaten naar de EU, schrijft de regering van Andalusië in zijn weekrapport. Tot en met die week lag de Marokkaanse seizoensexport op 251.686 ton, vrijwel evenveel als in het seizoen hiervoor. Eind mei eindigt voor Marokko de periode van referentieprijzen.

Stel zelf prijsgrafieken samen op de prijzenpagina

Of registreer je om te kunnen reageren.