Glas

Achtergrond

Marktupdate: 45% duurdere tomaten in april

De prijs van tomaten in de vier grote Europese productielanden lag in april gemiddeld 45% boven het vijfjarig gemiddelde.

De EU rekent met een middenprijs van € 1,34, waarvan Spanje (€ 1,04) en Nederland (€ 1,24) iets onder het gemiddelde bleven. De hoogste prijzen waren zichtbaar in Frankrijk (€ 2,15) en Italië (€ 1,68). De Italiaanse prijzen lagen zelfs 75% boven het vijfjarig gemiddelde.

Prijsdaling bleef uit

Uit de cijfers van de Europese Commissie blijkt dat alleen in Nederland en Frankrijk de prijzen zijn teruggelopen in april (ten opzichte van maart). In Spanje en Italië stegen de prijzen. In Nederland daalden de prijzen met 16% waar ze normaal 23% dalen in april. Ook in Frankrijk bleven de prijzen relatief hoog. In april dalen de prijzen normaal 27%, maar afgelopen maand bleef de prijsdaling voor telers beperkt tot 7%.

Vijfjarig gemiddelde

Uit de cijfers voor Nederland valt op te maken dat sinds medio februari de tomatenprijzen ruim boven het vijfjarig gemiddelde liggen. In maart en april was dat regelmatig meer dan € 0,20 gunstiger geprijsd.

Of registreer je om te kunnen reageren.