Glas

Achtergrond

Auberginemarkt komt eindelijk los

De dagprijzen van aubergines zijn deze week aan een stevige opmars begonnen. Door de verbeterde balans tussen vraag en aanbod wordt het verschil tussen de sorteringen kleiner.

De aubergineprijs is deze week sterk gestegen. Bij The Greenery steeg de indicatieve klokprijs van de sortering 300+ gram van 56 cent op maandag naar 92 cent per kilo donderdag. De 225+ brengen nu 98 cent per kilo op, 35 cent meer dan aan het begin van de week. Opvallend is dat de grovere sortering 400+ nu ook gaat profiteren. Vandaag werd bij The Greenery een prijs van 81 cent per kilo genoteerd terwijl dat dinsdag nog 54 cent per kilo was. Bij Zon fruit & vegetables en BelOrta is hetzelfde beeld zichtbaar. Op de Belgische veiling ging de sortering 225+ vandaag zelfs boven € 1 per kilo, 30 cent meer dan een week geleden.

Slechte start

De prijsstijging komt na een lange periode van moeizame afzet. Eind maart was er even een bijzonder korte opleving van de prijzen, maar daaromheen is het hele voorjaar teleurstellend geweest. De laatste vijf weken schommelden de prijzen tussen 50 en 80 cent (kleine sortering) of 45 en 70 cent (grove sortering). Deze lage prijzen in het begin van het seizoen zijn eerder regel dan uitzondering. Spanje, verreweg de grootste aanvoerder in de winter, heeft zich na de dip van januari en februari (door de extreme kou) weer goed hersteld.

Lagere aanvoer

De belangrijkste verklaring voor de opleving van de prijzen is het geringere volume dat op de markt komt. Door het koude en donkere weer wordt deze week zeker niet meer aangevoerd dan in voorgaande weken, terwijl dat normaal wekelijks toeneemt in deze periode. Daarbij komt dat de aanvoer uit Spanje nu wel flink aan het afnemen is, waardoor steeds meer retailers overschakelen op Noord-Europese aubergines. Door het relatieve ‘tekort’ is ook de vraag naar 400+ groter. Er zijn weinig vaste programma’s voor deze sortering waardoor ze normaal voornamelijk naar de daghandel gaan.

Actievere markt

De vraag uit Oost-Europa is ook groter dan in andere jaren, mede omdat de productie van Polen traag op gang komt. Maar als de prijzen nog hoger worden zal die vraag niet lang stand houden. Daarnaast is de markt wat actiever geworden door reclameacties in België en Nederland. Coop biedt aubergines aan voor 54 cent per stuk, Nettorama voor 49 cent per stuk en Vomar 2 stuks voor € 1 en AH voor 87 cent per stuk. Agrimarkt biedt Hollandse aubergines aan voor 79 cent per stuk.

Ruimte voor meer

In de komende weken zal het betere prijsniveau waarschijnlijk wel aanhouden, voorspellen diverse handelaren. Van de retailers die nog in Spanje inkopen zullen er steeds meer overschakelen. Over een maand is de overstap vrijwel voltooid. Als de productievolumes hier in lijn komen met de prognoses, dan zal de aanvoer nog met 10 tot 20% stijgen. Maar door het wegvallen van de Spaanse aanvoer is die ruimte er, zo is de redenatie.

Maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.