Glas

Achtergrond

Tomatenprijs moet flinke veer laten

De dagprijzen van de gangbare tomatensegmenten zijn aan het begin van deze verkoopweek aanzienlijk lager dan in de voorbije periode.

De tomatenprijzen zijn al sinds de start van het seizoen bijna constant hoger geweest dan in de voorgaande jaren. Alleen in de periode vanaf eind februari tot half maart waren veel klokprijzen wat lager dan in het goede voorjaar van 2015. Vorig week, in de aanloop naar Pasen, stegen veel klokprijzen nog. Maar aan dat gunstige prijsverloop lijkt nu toch een eind gekomen.

Vandaag, dinsdag 18 april, opent The Greenery de verkoopweek met indicatieve klokprijzen van circa € 1,23 per kilo voor tros grof. Dat was afgelopen vrijdag nog € 1,38 en begin vorige week zelfs € 1,67 per kilo. Bij ZON Fruits & Vegetables was de indicatieve klokprijs vandaag € 1,18 per kilo voor tros grof en 5 cent meer voor tros middel.

De prijsdaling tekende zich gisteren al af in België, waar in tegenstelling tot Nederland, gewoon werd geveild. De prijs van Princess (tros grof) kwam uit op gemiddeld € 1,15 per kilo, bijna 70 cent lager dan begin vorige week. Elite bracht gisteren nog maar € 1,24 per kilo op, terwijl de klokprijs vorige week maandag nog boven € 2 per kilo lag.

Losse dalen minder snel

Bij de losse tomaten is de prijsdaling minder abrupt. Bij The Greenery deden de ronde tomaten vandaag nog circa € 1,32 per kilo en de tussentypetomaten 10 cent minder. Ten opzichte van begin vorige week is dat een terugval van circa 20 cent per kilo. Prince 60 en 70 mm van BelOrta bracht gisteren rond € 1,27 per kilo op. Baron (vleestomaat) hield de prijsval ten opzichte van eind vorige week beperkt tot 30 cent per kilo en noteerde maandag nog € 1,73 per kilo. Maar vandaag moest hij toch nog een even grote stap terugzetten.

Stel uw eigen prijsvergelijking en grafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.