Glas

Achtergrond

Tomatenprijs halveert in twee weken tijd

De prijzen van de meeste tomatensegmenten zijn erg snel gedaald. Dit komt door het op niveau komen van de productie en de lage consumptie in Noord-Europa. Maar dit prijsniveau is gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Op de veilingklokken van Nederland en België brengen de meeste typen tomaten nog niet de helft op van de prijs van twee weken geleden. Trosgrof noteerde aan het begin van deze week een (indicatieve) klokprijs van 84 cent per kilo bij The Greenery en BelOrta. Dinsdag 25 april gingen er opnieuw circa 6 cent vanaf. Begin week 15 (10 april) lag de klokprijs nog boven € 1,60 per kilo. De trosmiddel (Elite) piekte in België zelfs nog even tot € 2, maar doet het nu nauwelijks meer beter. Vandaag zakte de veilingprijs tot onder 80 cent per kilo.

Verschil tussen segmenten

Bij de losse tomaten is dezelfde trend zichtbaar maar is de prijsdaling nog abrupter. In de tweede week van april lag de prijs voor ronde tomaten (57 mm) nog rond € 1,50 per kilo. Dinsdag 25 april kwam de grens van 60 cent al in zicht, terwijl de 47 millimeter tomaten bij The Greenery al een indicatieve prijs van 56 cent per kilo noteerden.

Vleestomaten (Baron) werden half april nog voor € 2 per kilo verhandeld op de Belgische veilingen. Nu is dat minder dan 90 cent per kilo. Bij verschillende specialties dalen de prijzen ook, maar minder zo snel als bij de hoofdsegmenten. Pruimtomaten (Prunella en Romastar) weten het prijsniveau van vorige week te handhaven rond € 1,30 per kilo.

Cocktailtrostomaten noteerden dinsdag € 1,42 per kilo bij The Greenery, al geeft deze prijs slechts een indicatie vanwege het kleine volume. De Belgische ‘Ministar’ bracht maandag 24 april nog gemiddeld € 1,69 per kilo op, niet veel minder dan eind vorige week.

Iedereen in productie

De snelle prijsdaling bij de hoofdsegmenten wordt voornamelijk veroorzaakt door de toename van de productie. Vrijwel heel Europa is nu in productie. “We kunnen ook goed merken dat Frankrijk nu in productie is”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Ook Spanje is nog met vrijwel het hele areaal op de markt. Na de moeilijke winterperiode is de productie redelijk bijgetrokken, al is het aan de kwaliteit te zien is dat de teelt op zijn eind loopt, aldus het weekverslag van de regering van Andalusië.

Door de trage seizoenstart in Nederland, hebben de Spaanse telers geprofiteerd met stijgende prijzen. In de eerste twee weken van april was de middenprijs van tomaten twee keer zo hoog als vorig jaar, € 1 (week 14) en 88 cent (week 15) per kilo. De EU-import uit Marokko is al flink gedaald. In week 14 was dat 8.555 ton en in week nog maar 3.470 ton. Sinds 1 oktober exporteerde Marokko 237.326 ton tomaten naar de EU, 1% meer dan in dezelfde periode van het seizoen ervoor, aldus de landbouwraad van Andalusië.

Minder vraag

Tegelijkertijd is de consumptie nog steeds laag, mede door het koude weer. “We merken dat de binnenlandse afnemers minder bestellen dan verwacht”, zegt Verhaegen. “Tegelijkertijd is deze dinsdag 25 april een feestdag in Italië waardoor het daar eigenlijk een heel lang weekend is geworden”, aldus de verkoper.

De lagere vraag speelt ook in Nederland. “Er zijn heel wat afzeggingen van orders”, weet tomatenteler Peter Duijvestijn in Pijnacker. Dat heeft zijn weerslag op de prijs hoewel de productie deze week lager is dan de prognose. “Het is dat we door Koningsdag ook zaterdag gaan oogsten, maar anders zou de weekproductie zeker 15% lager uitvallen dan normaal”, verwacht Duijvestijn.

Stabilisatie prijzen verwacht

Ondanks de razendsnelle daling is het niet te verwachten dat de prijzen nu onderuit zullen gaan. “De vraag is goed. Voor komende week is er al heel wat bemiddeld”, zegt Verhaegen. Ook bij de specialties is er nog voldoende vraag om het aanbod vlot af te zetten. “We komen uit een luxepositie die duurde tot twee weken geleden.” Met de prijsdalingen van afgelopen weken komen de prijzen op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.