Glas

Achtergrond

Pasen nekt aubergineprijs

De indicatieve dagprijzen van aubergine bij The Greenery zijn vandaag hard onderuit gegaan. Gisteren maakten de klokprijzen bij ZON en in België al een vergelijkbare duikeling.

De aubergineprijzen waren het hele voorjaar al laag. Vanaf de start van het seizoen zijn de klokprijzen nauwelijks boven de euro per kilo geweest. De laatste weken was dat niet veel meer dan 75 cent per kilo. Begin van de week leek er licht herstel op te treden, maar die trend is de laatste dagen volledig omgedraaid. Donderdag was de indicatieve klokprijs voor de 300+ sortering bij The Greenery rond € 0,46 per kilo, 29 cent lager dan woensdag. De prijs van de sortering 400+ was vorige week al onder 50 cent per kilo, maar klauterde begin deze week nog even op. Vandaag viel hij hard terug naar € 0,37 per kilo (was 67 cent). De indicatieve klokprijs van de 225‘ers komt vandaag uit op 57 cent per kilo bij The Greenery, terwijl er dinsdag nog 80 cent voor werd betaald.

De scherpe prijsdalingen kondigden zich woensdag al aan op de Belgische veilingen en bij ZON fruit & vegatables. De 300‘ers verloren in België een dubbeltje en noteerden 65 cent per kilo; bij ZON noteerden ze woensdag 69 cent per kilo. De 400+ zakte in België 12 cent naar 58 cent per kilo en bij ZON naar 51 cent per kilo, 14 cent minder dan de dag ervoor.

Paar handelsdagen minder

De scherpe prijsdaling heeft alles met Pasen te maken. Goede Vrijdag is in veel landen, waaronder België, geen handelsdag meer. Bovendien zijn er in de afgelopen tijd voldoende voorraden aangelegd om de paasdagen door te komen. Ook vanuit de retail komen er weinig nabestellingen, aldus een handelaar die veel voor de klok koopt. Door het goede weer zijn de producties en de aanvoer bovendien weer op niveau. Daardoor heeft de grotere vraag in de afgelopen week voor slechts een geringe opleving in de prijzen gezorgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.