Glas

Achtergrond

Tomatenprijs stijgt door mindere kwaliteit

De prijzen van tomaten zijn deze week weer opgelopen. Spanje levert minder en heeft kwaliteitsproblemen, terwijl het Nederlandse (onbelichte) seizoen is vertraagd door het donkere weer.

De vprijs van tomaten laat deze week op de Belgische veilingen een sterk stijgende lijn zien. De week begon met klokprijzen van € 1,43 per kilo voor de grove trostomaten. Woensdag 8 maart was dat al gestegen naar € 1,78 per kilo en de verwachting is dat het donderdag richting € 2 per kilo is gegaan.

Op de Nederlandse veilingen blijft het relatief rustig. Bij ZON Fruits & Vegetables brachten de belichte grove trostomaten donderdag € 1,50 per kilo op, bij The Greenery € 1,39. Toch zijn ook hier de prijzen gemiddeld hoger dan vorige week. Opvallend is dat ook de losse tomaten het bijzonder goed doen op de Belgische veilingen. De tussentype- en vleestomaten brengen vrijwel evenveel op als de trostomaten.

Grote kwaliteitsverschillen

Een verklaring voor deze stijgende lijn in de dagprijzen is de problematische aanvoer uit Zuid-Europa. De regering van de Zuid-Spaanse regio Andalusië meldt in haar rapport over week 9 dat de productie weliswaar is gestegen dankzij toenemende temperaturen, maar dat er een gebrek is aan grovere tomaten (G en GG). Dit is het gevolg van de koude en donkere periode en problemen tijdens de zetting. Vooral bij trostomaten zijn er kwaliteitsproblemen, melden diverse bronnen.

Op de Duitse groothandelsmarkten waren het de Spaanse en Turkse ronde en trostomaten die daalden in prijs, terwijl het Nederlandse product zijn prijsniveau wist te handhaven, meldt BLE in zijn weekrapportage. “De klanten hadden terecht twijfel over de conditie en kwaliteit van partijen tomaten.”

Naweeën kou in Spanje

De kwaliteitsproblemen van de Spaanse tomaten is terug te voeren op de barre winterse omstandigheden tijdens de zetting, ongeveer 8 weken geleden. “De Spaanse aanvoer wordt in de loop van deze week steeds lager en vooral bij de trostomaten is de kwaliteit niet goed”, ziet Ronald van der Knaap van Haluco. Daardoor ziet hij vraag ontstaan van klanten die normaal rechtstreeks uit Spanje tomaten inkopen.

De Nederlandse belichte tomatenteelt is ondanks het donkere weer redelijk op schema gebleven qua oogstverwachtingen. De onbelichte teelten komen echter later op gang vanwege het donkere weer. Hierdoor vertaalt de verhoogde vraag naar kwaliteitstomaten zich in hogere dagprijzen. De verwachting is dat dit ook volgende week nog zal aanhouden.

Meer Marokkaanse tomaten

Aan tomaten is er internationaal gezien op zich geen gebrek. Behalve dat de aanvoer in Spanje toenam, nam de import vanuit Marokko in week 9 met 40% toe. Dit was ook 44% meer dan in dezelfde week van 2016. Daar staat tegenover dat de export van Turkse tomaten juist daalde in week 9 als gevolg van teeltwisselingen, aldus de regering van Andalusië.

Of registreer je om te kunnen reageren.