Glas

Achtergrond

Nederlandse tomaat al sterk op Duitse markt

Op de Duitse groothandelsmarkten worden de Nederlandse trostomaten dit jaar het beste betaald. Nederlandse tros- en cherrytomaten waren al goed vertegenwoordigd in week 8.

Er zijn op dit moment veel aanbieders van tomaten op de Duitse groothandelsmarkten. In week 8 nam het aanbod toe met niet alleen tomaten uit Spanje, Marokko, Nederland en België maar ook uit Griekenland, Turkije en Egypte. De vraag bleef ongeveer gelijk waardoor de prijzen onder druk kwamen. Zelfs product met de hoogste kwaliteit kon de neerwaartse trend niet weerstaan. Ondanks de lagere prijzen namen de voorraden toe, schrijft BLE in zijn weekrapportage over week 8.

Toch zijn de tomatenprijzen nog steeds hoog in vergelijking met de voorgaande twee jaar. Nederlandse trostomaten noteerden in week 8 gemiddeld € 2,50 per kilo, de Belgische 7 cent lager. Het prijsniveau van de trostomaten uit Zuid-Europa ligt ongeveer € 1 per kilo lager. Dit verschil is groter dan in voorgaande jaren.

Grote prijsverschillen

Bij ronde tomaten lag de middenprijs op de groothandelsmarkten rond € 1,10 per kilo voor de Spaanse, Marokkaanse en Turkse herkomst en op € 1,94 per kilo voor de kleine volumes uit België. Bij de ‘cherrytomaten’ (alle fijne tomaten) zijn er grote prijsverschillen te zien, maar dat is deels terug te voeren op de verschillen in type tomaat. België en Nederland behaalden een middenprijs van € 7,33 en € 5,57 per kilo. Spanje volgde met een middenprijs van 4 euro per kilo. Belgische (en Nederlandse) vleestomaten realiseerden een middenprijs boven € 2,35 per kilo, de Spaanse € 1,86. De prijs van de overige vleestomaten ligt veel lager: tussen € 1,03 en € 1,20 per kilo.

Marktaandeel groeit

Nederland was in week 8 al goed voor een marktaandeel van 20% bij de trostomaten. Bij de cherrytomaten was het Nederlandse marktaandeel 30%, wat minder dan Italië maar meer dan Spanje. In vleestomaat heeft België met een marktaandeel van 29% de leiding overgenomen van Spanje. Turkije, Griekenland en Marokko volgen daarna. Nederland speelt bij vleestomaat geen rol van betekenis. In ronde tomaat heerst Spanje soeverein, voor Marokko, Turkije en op afstand België.

Of registreer je om te kunnen reageren.