Glas

Achtergrond

Instorting komkommerprijs voorlopig afgewend

De snelle daling van de komkommerprijzen vorige week deed het ergste vrezen. Maar sinds woensdag 22 maart zitten de prijzen weer in de lift.

Sinds begin vorige week zijn de dagprijzen van komkommers sterk gedaald. Begin week 11 lag de klokprijs voor de 40‘ers nog boven 40 cent per stuk en 35‘ers rond 30 cent per stuk op de Nederlandse en Belgische veilingen. Deze week begon met prijzen voor de 40‘ers die ruim 10 cent lager waren dan vorige week vrijdag. De 35‘ers zakten bij ZON fruit & vegetables en BelOrta al weg naar het bedenkelijke niveau van 12 à 13 cent per stuk, waar The Greenery nog 19 cent noteerde.

Dagprijzen stijgen weer

De sterk dalende prijzen zorgden begin deze week voor onrust onder komkommertelers. Velen zagen de bui alweer hangen. Meestal vallen de prijzen rond deze tijd van het jaar tot zelfs onder 10 cent per stuk terug, ver onder de kostprijs. Maar de prijsval lijkt vooralsnog mee te vallen. De prijzen van begin deze week lijken voorlopig de laagste van dit seizoen.

De indicatieprijzen op de Nederlandse veilingen zijn vandaag circa 28 cent voor de 40‘ers in EPS-kratten en bij BelOrta nog een cent hoger. Bij The Greenery en BelOrta lag de indicatieve klokprijs van de 35‘ers rond 22 cent per stuk.

De sterk dalende prijzen waren ook moeilijk te verklaren. Door het donkere weer zijn de producties in Noord-Europa lager dan normaal. In week 11 sneden Nederlandse komkommertelers slechts circa vijf stuks lichte (35‘ers) of vier stuks zwaardere (40‘ers) per vierkante meter, zegt ex-voorlichter en Friskom-voorzitter Joop de Hoog. Deze week zal dat circa een stuk per vierkante meter meer zijn.

Snelle afname Spaans product

Tegelijkertijd is de Spaanse komkommerproductie al fors gedaald. In week 11 lag het verhandelde volume al een stuk lager dan de week ervoor. Er is nauwelijks meer belangstelling voor de kleine sorteringen (30‘ers). Het seizoen in Almería gaat zijn laatste fase in. Het totaal verhandelde volume ligt nu op 70 tot 80% van de seizoensprognose, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapport. De voorjaarsteelt van lange komkommers stelt niet zo veel voor, aangezien de meeste telers nu ‘Franse’ (slicers) of ‘Spaanse’ (korte) komkommers hebben staan. In Granada zijn de herfstteelten vrijwel beeïndigd en wat er nog verhandeld wordt, is kwalitatief niet zo goed meer, aldus het weekrapport.

Voorkeur voor Noord-Europees

Dat uit Spanje afkomstige komkommers niet altijd de gewenste kwaliteit meer hebben, werd in week 11 ook opgemerkt op de Duitse groothandelsmarkten. Dit werd gezien als de voornaamste oorzaak van algemene prijsverlaging voor het Spaanse product. De groothandelsprijs kwam gemiddeld net boven € 1 per kilo uit, terwijl voor de Nederlandse komkommers nog gemiddeld € 1,43 (35‘ers) en € 1,49 per kilo werd betaald.

Opvallend is dat de komkommers uit Duitsland zelf maar een paar cent per kilo meer noteerden. Kleinere sorteringen zijn bij de Duitse groothandel niet gewild. De 30‘ers uit Nederland brachten vorige week maar € 1,16 per kilo op, 16 cent meer dan de Spaanse van dezelfde sortering.

Of registreer je om te kunnen reageren.