Glas

Achtergrond

‘Allemaal Achter Arne’

Westlander en tuinbouwkandidaat Arne Weverling staat op plaats 29 van de VVD-lijst. Per peiling verschilt het, maar het lijkt een direct verkiesbare plaats.

Arne Weverling was op de tuinbouwbeurs Horticontact in Gorinchem goed voor een primeurtje: de eerste politicus daar met een eigen beursstand. ‘Allemaal Achter Arne’, allitereert hij erop los. Met zijn 29ste plaats op de kieslijst van de VVD kan hij sowieso een aardig eind komen in de richting van Den Haag. Maar de peilingen gaven tot vorige week zo’n 25 zetels aan voor de VVD. Dus mikt Weverling ook op zoveel mogelijk voorkeursstemmen uit het Westland en uit de tuinbouw.

“De VVD is misschien niet van origine dé partij voor de tuinbouw. Maar bij de vorige kamerverkiezingen stemden 24 duizend Westlanders op de VVD. We zijn natuurlijk ook dé ondernemerspartij van Nederland.”

Lokaal voor Gemeentebelangen Westland

Die 24.000 stemmen straalden toen overigens niet echt af op Weverling, want lokaal is hij actief voor Gemeentebelangen Westland. Hij was acht jaar lang als wethouder in de gemeente Westland actief in de beleidsgebieden internationalisering, ruimtelijke ordening en herstructurering.

Maar ook is hij al sinds 1994 lid van de VVD. Zo heel vreemd was het dus niet dat hij door de partij van premier Mark Rutte gepolst werd voor de Masterclass Liberale Loopbanen. “Daar wordt je ook gevraagd waar je ambities liggen. Een burgemeestersplek? Het Europees Parlement? Nou nee, ik zag meer in de Tweede Kamer.” Die ambitie werd gehonoreerd met een mooie hoge plek, misschien omdat zijn profiel net even wat anders is: een jonge wethouder in een opvallende gemeente, niet hoog opgeleid, wel ondernemend. Mocht hij de Tweede Kamer in worden gestemd, dan ziet Weverling als gedroomde portefeuille ‘tuinbouw, energie en innovatie’.

Gedrochten van wetten

Maar ook zou hij graag zijn tanden zetten in arbeidsmarktbeleid. “Daar zitten een paar gedrochten van wetten de ondernemer in de weg, met de Wet werk en zekerheid voorop en de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte.”

Een tuinder komt hem in zijn beursstand de hand schudden en doet er nog een even een schepje bovenop: “Je kunt zelfs tien jaar lang aan een zieke werknemer vastzitten. En wist je dat een werknemer tot 28 dagen na uitdiensttreding zich nog ziek kan melden? Krijg je een telefoontje uit Polen …”

Ook het aan het werk krijgen van Nederlandse werklozen in de tuinbouw ziet Weverling als een van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. “Want er wordt weer geïnvesteerd in de tuinbouw. Er zijn weer banen en niet alleen maar productiewerk.”

Die economische opleving haalt de VVD graag naar zich toe. Dat doet Weverling ook als twee tuinders achter elkaar zijn beursstand binnen komen met de vraag waar die € 1.000 van Rutte blijft. “Wat dacht je van 5 miljard lastenverlichting en het begrotingstekort van 5,4% naar nul?”, antwoordt het kandidaat-Kamerlid steevast. En hij komt ermee weg, want de sfeer in ‘Gorinchem’ en in de hele glastuinbouw is positief.

Gevaar in versnippering

Voor de toekomst van de tuinbouw ziet de VVD’er vooral een gevaar in versnippering. Dat geldt voor de politiek, met al die nieuwe partijen en de dreiging dat er wel zes partijen nodig zouden kunnen zijn om een meerderheid te vormen. “Maar dat geldt net zo goed voor de tuinbouw. Ik ben dan ook blij met clubs als Greenport Westland-Oostland en Holland Horti International. Consortiumvorming heb je nodig om buitenlandse markten te betreden. Kennis voor jezelf houden, daar ben ik geen voorstander van. Adel verplicht. Niet alleen is het commercieel verstandig om je kennis en kunde te verzilveren. Maar ook in maatschappelijke zin. De Nederlandse glastuinbouw laat zien hoe wereldproblemen rond voeding en energie aangepakt kunnen worden. Daar moet de sector collectief in opereren. De overheid is al actief met in totaal 6,2 miljard aan innovatiesteun aan het bedrijfsleven. Dat kan hier en daar nog wel wat slimmer. Bijvoorbeeld door meer met garanties te werken, zoals bij aardwarmte. En door bijvoorbeeld de SDE niet als subsidie op de exploitatie maar op de investering toe te passen.”

in één klap werkloos

Voor Weverling staat er wel wat op het spel. Mochten de VVD en hijzelf toch niet genoeg stemmen halen, dan is hij in één klap werkloos. Hij nam afscheid als wethouder om campagne te gaan voeren. “Tja, politicus is een vak apart. Je hebt altijd een bak herrie over je heen en je kunt van de ene op de andere dag op straat staan”, vat hij samen. “Maar ik ben nog steeds mede-eigenaar van ons familiebedrijf in de hovenierssector, ook al is mijn belang daarin tijdens mijn wethouderschap wel op afstand gezet. En ik kan natuurlijk altijd weer gewoon gaan ondernemen.”

Arne Weverling was tot hij aan de huidige campagne begon wethouder van de gemeente Westland, met onder meer internationalisering en ruimtelijkeordening in portefeuille. - foto: Ton van der Scheer
Arne Weverling was tot hij aan de huidige campagne begon wethouder van de gemeente Westland, met onder meer internationalisering en ruimtelijkeordening in portefeuille. - foto: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.