Glas

Achtergrond

Spaanse groenten duur in januari

In januari lagen de Spaanse veilingprijzen voor de belangrijkste vruchtgroenten boven het niveau van de voorgaande jaren. Dit is al vanaf oktober/november het geval.

Aubergine piekte het hoogst in prijs, net boven de 2 euro per kilo in de maand januari. Daar lag het prijsniveau in de afgelopen maand januari ruim 5,5 keer zo hoog als vorig jaar, en werd het dubbele betaald van januari 2015. Over het hele Spaanse teeltseizoen tot nu toe ligt de prijs 173% hoger dan vorig seizoen. De kilo-productie was 14% minder. Dat verschil is ontstaan na de inval van koude in Spanje. In september en oktober lag de productie nog 43% hoger dan in 2015, na de omslag lag de productie in december en januari 19% lager.

Na januari begon een prijsval. Op 16 februari was de aubergine-prijs al gezakt naar 34 cent per kilo.

Kentering bij komkommer

Komkommer doet ook goed mee in de hoge prijzen. In december werd een middenprijs van € 1,05 per kilo gemeld, tegenover 28 cent in dezelfde maand gedurende de twee voorgaande seizoenen. Vorige maand was wel een kentering waar te nemen: de middenprijs voor januari daalde naar 96 cent. Vorige jaren was in januari en februari juist een oplopende prijs te zien. Over het hele Spaanse teeltseizoen is de middenprijs voor komkommer 109% hoger dan het vorige seizoen, terwijl de productie in kilo’s slechts 3% lager uitkwam.

Spaanse tomaat en paprika

Tomaten zaten in de afgelopen januari-maand op een middenprijs van € 1,06 per kilo, waar vorig jaar 44 cent werd betaald. In 2015 zat het prijsniveau toen op 74 cent per kilo. De productie in de maand januari lag 25% onder die van 2016.

Voor Spaanse paprika’s werd in januari 38% meer betaald dan in 2016, terwijl de kilo-productie in die maand slechts 6% lager uitviel. De middenprijs kwam vorige maand uit op € 1,12 per kilo.

Courgette meer in lijn met 2 jaar terug

Courgettes volgden de afgelopen maanden de prijstendens van seizoen 2014/2015, alleen op een prijsniveau dat rond de 50 cent per kilo hoger lag. Het vorige seizoen 2015/2016 was voor de Spanjaarden een slecht courgettejaar. Vanaf november bleven de prijzen toen dalen. Waar nu in januari een middenprijs van € 2,43 per kilo werd geboden, bleef die in januari 2016 steken op 62 cent per kilo. Deze maand doken de courgetteprijzen ook in die richting, met 66 cent per kilo halverwege februari.

Bekijk het overzicht van het Spaanse teeltseizoen op www.GFactueel.nl

Stel zelf grafieken met Spaanse prijzen samen op www.GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.