Glas

Achtergrond

Markt van kassla normaliseert

De prijzen van vrijwel alle slatypes zijn deze week sterk gedaald. De aanvoer uit Zuid-Europa is na de kou van januari weer redelijk op stoom terwijl hier de kasproductie snel toeneemt.

Vandaag zakte de indicatieprijs van kropsla (37 kilo per 100 stuks) bij The Greenery naar 47 cent per stuk, gisteren was dat nog 80 cent. Bij BelOrta ligt de middenprijs van kropsla (boven 35 kilo) tot en met donderdag van deze week rond 50 cent per krop. Over de hele week 7 was dat nog 74 cent. Ook de prijzen van de meeste alternatieve slatypes zijn flink gedaald. Multicolor (drie slatypes in een potje) had vorige week al een groot deel van zijn prijs verloren. Eind vorige week was de klokprijs in België nog ruim 52 cent per stuk. Deze week daalde hij verder, naar circa 30 cent per stuk op donderdag. De prijs van veldsla zakte nog sneller weg. Eind januari werd er ruim € 15 per kilo voor neergeteld. Eind vorige week was de klokprijs op de Belgische veilingen nog gemiddeld € 5 per kilo. Vandaag was dat rond 75 cent per kilo.

Lollo houdt stand

Met de dalende prijzen wordt een lange periode van uitzonderlijk hoge prijzen afgesloten. Sinds begin 2017 was de klokprijs op de Belgische veilingen gemiddeld twee tot drie keer zo hoog als in dezelfde periode van 2016.

De lollo-types doen vooralsnog niet mee met de grote prijsdaling van de afgelopen weken. Lollo bionda haalde op woensdag nog een middenprijs van € 1,40 per krop op de Belgische veilingen. Donderdag is er ongeveer 10 cent afgegaan. Lollo rossa moest al meer prijs geven, maar realiseerde gisteren toch nog een prijs tussen 97 cent (27 kilo) en € 1,39 (30 kilo).

Ruimer aanbod

De sterke daling van de prijzen is het gevolg van een betere beschikbaarheid op de markt. Volgens supervisor slaverkoop Kelly Van Dessel van BelOrta heeft de aanvoer uit Zuid-Europa zich redelijk hersteld van het extreme weer in januari en is het aanbod weer vrij stabiel. Daardoor komt er weer meer sla op de markt en normaliseren de prijzen. Doordat er minder van kwetsbaarder lollo’s in Zuid-Europese vollegrond worden geproduceerd, is de prijsdaling van dit slatype veel geringer.

Prijspieken voorbij

De komende weken zal de productie in België en Nederland snel toenemen onder invloed van het naderende voorjaar. Voor week 9 geeft Lava nog een aanvoerprognose op van 1,5 tot 1,8 miljoen stuks kropsla en 615.000 stuks alternatieve sla. In de weken daarna groeit de aanvoer naar uiteindelijk 2,5 miljoen stuks kropsla en ruim 1 miljoen stuks alternatieve sla in week 13. “De periode van de forse prijzen is voorbij. Als er geen extreme omstandigheden meer komen, zal het serreseizoen zonder verder prijspieken overgaan in het vollegrondseizoen, rond week 17”, verwacht Van Dessel.

Stel hier zelf uw prijsgrafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.