Glas

Achtergrond

Groenteprijzen over hoogtepunt heen

In de dagprijzen van de meeste typen tomaten is deze week is een lichte daling te zien. Op de Nederlandse veilingen zakte de indicatieprijs van grove trostomaten afgelopen dagen onder €2 per kilo.

Op de Belgische veilingen bleven de klokprijzen voor grove trostomaten nog boven de grens van €2 per kilo, maar ook daar is dalende trend ingezet. Toch zijn de huidige prijzen nog altijd 30% tot 40% hoger dan vorig jaar in week 6. Ook losse tomaten zijn de laatste weken in prijs gedaald.

Bij BelOrta ligt de prijs van tussentype tomaten (Prince 70 mm) nu rond €1,75 per kilo. De fijnere Prince (60mm) weet de schade opvallend genoeg te beperken en noteerde deze week consequent prijzen boven €1,95 per kilo.

Ook middeltrostomaten (Flandria-Elite) weten zich deze week nog goed te handhaven op een klokprijs rond €2,50 per kilo. De trospruimtomaat Prunella realiseert zelfs nog prijzen boven €3 per kilo, maar het aanbod voor de klok is klein.

‘Hoge prijzen beu’

De daling van de tomatenprijzen past in de algemene trend van dalende prijzen na de plotselinge krapte door het winterweer in Zuid-Europa. Die daling is deels een gevolg van het wat ruimer wordende aanbod. “Er worden weer meer tomaten uit Spanje, Marokko en Turkije aangeboden, van €5 tot €7 per doos van 5 kilo”, zegt een groothandelaar. “Als je daar de beste kwaliteit uitkiest dan is dat toch aantrekkelijk.”

Aan de andere kant is de vraag naar vruchtgroenten getemperd door de hoge prijzen. “Sowieso trekt de vraag naar jonge kasgroenten meestal pas aan na carnaval. Maar dit jaar moeten we van ver komen omdat veel consumenten de goedkopere wintergroenten zijn blijven eten.”

De handelaar is de hoge prijzen ook wel beu. “De omzet is ongeveer gelijk gebleven, maar de marges staan erg onder druk. Het is veel moeilijker om €2 op een doos van €15 inkoop te maken dan op een doos van €8.” Retailers hebben minder last van de hoge prijzen omdat ze dat meestal wel hebben ondervangen in de prijsafspraken vooraf. Maar de gebrekkige toelevering heeft ook wel wat omzet gekost.

Trage start seizoen

Deze week werden bij The Greenery de eerste aubergine en paprika (groen) van het seizoen aangevoerd. Onbelichte komkommers worden al sinds eind januari aangevoerd. De dagprijzen begonnen op een niveau van circa 56 cent voor de 35'ers, maar begonnen eind vorige week aan een lichte stijging. Door het donkere en koude weer vallen de producties tegen. De Nederlandse dagprijs van de 30'ers lag vorige week rond 50 cent per stuk. De prijs van de 40'ers steeg vorige week van 57 cent naar 66 cent per stuk.

Op de Belgische veilingen zijn de komkommerprijzen deze week licht gedaald. Daar was de klokprijs voor 35'ers woensdag 71 cent per stuk, 9 cent lager dan vorige week woensdag. De 40'ers hielden wel hun prijs van circa 87 cent per stuk vast.

Spaanse prijzen kelderen

In Spanje zijn de prijzen van vruchtgroenten drastisch gedaald in de afgelopen twee weken, het sterkst bij courgette en aubergine. In week 5 waren de prijzen al bijna gehalveerd tot €1,80 per kilo voor aubergine en €1,40 per kilo bij courgette. Deze week is de prijs nog sneller gedaald. Donderdag 9 februari lag de middenprijs voor aubergine op de veilingen van Almería op 61 cent per kilo en 10 cent meer voor een kilo courgettes.

De prijs van trostomaten in Almería is in een week gezakt van €1,60 per kilo naar 83 cent per kilo op donderdag.

Rode en gele paprika houden de hoge prijzen nog goed vast. Gele paprika halen al weken een prijs van €2,20 per kilo. De prijs van rode paprika daalt deze week wat en was donderdag €1,68 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.