Glas

Achtergrond laatste update:6 dec 2017

Tomatenprijs stijgt gestaag door

De tomatenprijzen stijgen deze week weer wat verder door. De indicatieve klokprijs van trostomaten ligt inmiddels tussen € 1,20 en € 1,30 per kilo op de Nederlandse en Belgische veilingen.

De stijgende lijn in de prijsvorming van tomaten wordt deze week doorgezet. Vandaag passeerde de indicatieve klokprijs voor grove en middel trostomaten bij The Greenery voor het eerst de grens van € 1,20 per kilo. Bij ZON Fruits & Vegetables en op de Belgische veilingen werden gisteren al bedragen van net onder of net boven € 1,30 genoteerd voor een kilo grove en middel trostomaten.

Opvallend is dat ook de prijs van losse tomaten de laatste weken nog is gestegen. Bij The Greenery werden vorige week plotseling veel meer ronde tomaten voor de klok verkocht. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het aflopen van leveringscontracten per 1 december. Sindsdien ligt de indicatieve klokprijs voor losse tomaten weer wat lager, maar nog altijd bijna twee keer zo hoog als half november.

Vroegere stijging

Eerder dan de voorgaande twee jaar zijn de klokprijzen gaan stijgen na de gebruikelijk dip van oktober/begin november. De huidige prijzen voor trostomaten liggen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. De prijsstijging gaat echter minder snel, omdat de prijs minder ver was weggezakt dan in 2016. Ten opzichte van 2015 zijn de klokprijzen al sinds begin november een stuk hoger.

De komende weken zal de aanvoer van trostomaten geleidelijk toenemen. De laatste onbelichte jaarrondteelten worden voor kerstmis beëindigd, de herfsttomaten gaan iets langer door en de belichte tomaten komen rond half december in productie. Het is nog de vraag of de stijgende lijn in de prijzen kan worden vastgehouden. Vorig jaar stegen de prijzen bij de start van het belichte seizoen meteen naar grote hoogte. In 2015 was de prijsstijging in december een stuk gematigder.

Kouder in Spanje

De aanvoer uit Spanje stokte in december 2016, vanwege het koude weer. De laatste weken is het ook kouder geworden in Almería, na een uitzonderlijk warm najaar. Maar de kou is veel minder extreem dan vorig jaar. Vorige week is er na lange tijd weer een flinke hoeveelheid regen gevallen, waardoor de watervoorraad wat is aangevuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.