Glas

Achtergrond

Spaanse seizoenstart veel trager dan vorig jaar

De productie van paprika, tomaat, komkommer en courgette was in de eerste twee maanden van het seizoen in Almería veel kleiner dan vorig jaar.

In september en oktober lag de paprika-aanvoer bij de afzetorganisaties in het Zuid-Spaanse Almería 23% lager dan in 2016. Van tomaat werd 12% minder aangevoerd, van komkommer 10% minder en van courgette 16% minder. Aubergine kende wel een sterke seizoenstart, blijkt uit het jongste seizoenoverzicht. De productie van de eerste twee maanden was 16% groter dan vorig jaar, en was bijna net zo groot als in het recordjaar 2015. Van snijboon werd sinds 2011 zo vroeg in het seizoen nog niet zoveel verhandeld.

Omzetverliezen

De prijsvorming was erg verschillend. Ondanks de lagere aanvoer lag de middenprijs voor tomaat op circa 65 cent per kilo. Dit is 35% lager dan in dezelfde periode van 2016. In omzet lopen tomatentelers al meteen aan het begin van het seizoen tegen een achterstand van 43% op.

Ook komkommer wist geen potten te breken. De middenprijs lag in september (26 cent per kilo) en oktober (34 cent per kilo) gemiddeld 21% lager dan vorig jaar. In combinatie met de lagere aanvoer levert dat nu al een omzetdaling van 28% op.

Paprika wist de omzetdaling te beperken tot 1%. Tegenover de flink lagere aanvoer stond een middenprijs van 78 cent per kilo, 28% hoger dan in september en oktober 2016.

Vroeg hoge prijzen

Aubergine doet het juist erg goed aan het begin van het seizoen. De omzet ligt 28% hoger dan in de eerste twee maanden van vorig seizoen, mede dankzij een middenprijs die 10% hoger lag. Dat was vooral het gevolg van de hoge prijzen voor de vroegste productie. In september was de middenprijs 97 cent per kilo, maar in oktober was dat nog maar 41 cent, 3 cent lager dan vorig jaar.

Bij courgette waren de prijzen in het begin van het seizoen uitzonderlijk hoog. Eind september (week 39) werd een middenprijs van € 1,42 per kilo gerealiseerd. Deze prijsexplosie zorgde ervoor dat de omzet bijna drie keer zo hoog lag, terwijl de aanvoer over de twee eerste maanden van het seizoen een stuk lager was dan vorig jaar.

Aantrekkende prijzen

Inmiddels is het Spaanse seizoen goed op stoom gekomen. Met het grotendeels verdwijnen van de Noord-Europese productie gaan de productprijzen omhoog. Volgens gegevens van de regering van de Zuid-Spaanse regio Andalusië was de middenprijs van tomaat in week 47 (13 t/m 19 november) 73 cent per kilo, komkommer deed gemiddeld 56 cent per kilo, 18 cent meer als de week ervoor. Aubergine klom zelfs 30 cent omhoog naar 76 cent per kilo.

Paprika zit echter in een dalende tendens. Bij de start (week 39) werd op de veilingen nog 89 cent betaald. Vorige week was dat nog maar 57 cent per kilo. Mogelijk dat de sterke groei van het paprika-areaal – dit jaar weer met 4% – hiervan de oorzaak is.

Of registreer je om te kunnen reageren.