Glas

Achtergrond

Nederlandse tomatenprijzen trekken bij binnen EU

De Nederlandse tomatenprijzen hebben zich in september sterk hersteld ten opzichte van andere grote tomatenlanden in de EU.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Nederlandse prijzen in september met 55% zijn gestegen; gemiddeld in de EU was dat 10% (ten opzichte van augustus). Nederlandse tomaten hadden een groot deel van het jaar een sterk achterblijvende ontwikkeling van landen als Spanje en Italië. Dat laatste land heeft nog altijd gemiddeld een 74% hogere prijs dan het vijfjarige gemiddelde.

Prijzen gemiddeld

Nederland zit in september weer precies op haar vijfjarige gemiddelde. Ook Spanje en Frankrijk zijn op een vijfjarig gemiddelde uitgekomen in september, waar ze daar in augustus nog boven zaten. Zo kruipen de tomatenprijzen in de EU naar elkaar toe, blijkt uit het overzicht dat de Europese Commissie laat opstellen op basis van uitbetaalprijzen die landen zelf toesturen.

Tomatenprijzen opgelopen vanaf week 35

Nederland heeft met een gemiddelde prijs in september van € 0,68 nog wel een duidelijk lagere prijs dan gemiddeld in de EU (€ 1,02). Toch blijkt uit de gegevens van de EU dat Nederlandse tomatenprijzen vanaf week 35 zijn opgelopen van € 0,63 naar € 0,99 in week 38. Voor meer tomatenprijzen op gfactueel.nl, klik hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.