Glas

Achtergrond

Jumbo stunt wel met Nederlandse groente

Jumbo heeft donderdag 12 oktober opnieuw een serie Nederlandse groenteproducten in prijs verlaagd. Er lijkt sprake van een negatieve prijsspiraal, door reacties van concurrenten als Lidl.

Bij groente zijn nu achttien producten in drie rondes in prijs verlaagd. De laatste prijsverlagingen betreffen onder meer Tommies snacktomaten en gesneden boerenkool. Groenten&Fruit maakte een ronde langs de vier grootste supermarktketens door steeds één winkel te bezoeken in het midden van het land; een beperkte steekproef.

Jumbo meer Nederlands dan AH

Jumbo heeft in deze fase van het seizoen nog een hoog Nederlands aandeel in het assortiment. Duidelijk meer Nederlands product dan Albert Heijn. Zo is de hele paprikalijn Nederlands, waar AH de groene, gele en oranje paprika nu uit Spanje haalt. Dat geldt overigens ook voor Plus dat ook rode paprika uit Spanje haalt. Op de dagmarkt voor gele paprika zakte de vraag weg.

Verder haalt AH ook de biologische komkommer en courgette uit Spanje, waar Jumbo nog Nederlandse heeft liggen. AH heeft de serie prijsverlagingen nog niet beantwoord. Andere concurrenten als Lidl en Plus deden dat wel, waardoor een prijsspiraal naar beneden is ontstaan.

Lidl prijst verder af

Lidl lijkt de prijsverlaging van Jumbo te attaqueren, door de komkommerprijs (Nederlandse) naar € 0,49 per stuk te verlagen met 16%. Jumbo heeft ook Nederlandse komkommer in het schap en prijsde deze af naar € 0,59. AH heeft Spaanse komkommer voor € 0,79 liggen. Plus volgt niet helemaal en blijft hangen op € 0,69 per stuk voor Nederlandse. Op de dagmarkt lijkt dit geen effect te hebben.

Lidl heeft overigens ook de prijs verlaagd voor prei naar € 0,45 per stuk en houdt daarmee een voorsprong op Jumbo. Jumbo verlaagde de prijs naar € 0,49. Lidl heeft de Spaanse aubergine (€ 0,79) ook lager geprijsd dan Jumbo (Nederlandse voor € 0,89).

Jumbo soms goedkoopste

Lidl accepteert met zijn Nederlandse courgette een gelijke prijs met Jumbo (€ 0,99 per stuk) en accepteert ook een hogere cherrytomatenprijs dan Jumbo (€ 0,89 om € 0,85 per 250 gram). Ook bij trostomaten accepteert Lidl dat de zeer grove en slecht gekleurde trostomaten van € 1,99 per kilo duurder zijn dan bij Jumbo (€ 1,69). Ook hier zorgt Plus met een actie voor een tegenzet. De trostomaten kosten daar € 1,58 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.