Glas

Achtergrond

Einde seizoen tekent zich af in prijs

De klokprijzen van de meeste vruchtgroenten zijn in de afgelopen weken flink gedaald, samen met het aandeel klasse-I. Spanje neemt de markt nu over, maar wel later dan gebruikelijk.

Door de prijsopleving van week 42 hebben veel komkommertelers de teelt met een week verlengd. Omdat de meeste retailers al overgeschakeld waren op Spaanse komkommers, kwamen vorige week ineens veel meer komkommers voor de klok.

Bij The Greenery kwamen op maandag 23 oktober en woensdag 25 oktober duizenden kisten 40‘ers , 35‘ers en 30‘ers voor de klok. Dit leidde tot een snelle daling van de indicatieve klokprijzen van de 40‘ers van 28 cent op maandag 23 oktober naar 16 cent aan het eind van de week. De 35-ers zakten van 20 naar 13 cent per stuk.

Deze week trad een licht herstel op bij een stuk lagere aanvoer dan begin vorige week. Dinsdag 31 oktober was de indicatieve klokprijs van de 40‘ers 24 cent per stuk.

Mindere kwaliteit paprika‘s

Ook bij paprika is het leegoogsten in volle gang. De piek in de aanvoer voor de veilingklok lag in week 42. De dagprijzen voor de hoogste kwaliteitsklassen laten begin deze week een opleving zien, maar het aandeel klasse-I is relatief klein. Groene paprika’s zijn minder donker en gevlekt, rode en gele zijn lichtbont, meldt een handelaar. Het jonge product uit Spanje is van een hogere kwaliteit.

Van aubergine komt er ook steeds minder voor de veilingklokken te staan. Bij The Greenery is er sinds deze week geen klokaanvoer van aubergine meer. Bij BelOrta trekt de indicatieve klokprijs sinds eind vorige week wat aan. Gisteren deed de sortering 225-op rond 70 cent per kilo en 300-op 7 cent minder. Sortering 400-op kwam uit op 56 cent per kilo.

Tomaten gaan door

Onbelichte trostomaten zijn ook aan het afbouwen. De klokaanvoer was gisteren al veel lager dan een week geleden. Vanaf eind september lagen de dagprijzen ruim boven € 1 per kilo. Sinds begin vorige week dalen de prijzen snel. Maandag 30 oktober was de indicatieve klokprijs van de middeltros bij The Greenery 58 cent per kilo, de helft van maandag 23 oktober. De klokprijs van grove trostomaat in België was maandag 30 oktober circa 70 cent, 17 cent lager dan maandag 23 oktober.

Latere overstap naar Spaans product

De overgang naar het Spaanse seizoen is dit jaar later dan gebruikelijk. Tot twee jaar geleden was er begin oktober al veel Spaans aanbod op de markt. Nu maken retailers twee tot drie weken later de overstap naar Spaans product. Niet alleen het weer speelt daarbij een rol, ook de lage prijzen in het begin van het Spaanse seizoen nodigen niet uit vroeg te starten. Dat geeft ruimte voor het Nederlandse en Belgische product. Ook dit najaar lagen de prijzen in september en oktober relatief hoog.

Wachten op belicht product

Op de veilingen is het nu wachten op de eerste belichte tomaten en komkommers. Dat zal nog tot ongeveer half december duren. Het belichte product wordt dan apart geveild, omdat het vanwege het hogere kwaliteitsniveau beter wordt betaald. Vorig jaar kwamen de eerste belichte komkommers al in december op de markt. Dat leidde meteen tot goede prijzen. De verwachting is dat deze teeltstrategie dit jaar wordt herhaald. Bovendien is het areaal belichte komkommers dit najaar vrijwel verdubbeld.

Stel hier uw eigen prijsgrafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.