Glas

Achtergrond

Duitse winkelprijs glasgroente blijft laag

De maand september liet voor glasgroenteprijzen in de winkel weinig herstel zien, zoals in 2015 en 2016.

Zelfs in het magere jaar 2014 was de prijsstijging in de winkels in september forser. Dat blijkt uit inflatiegegevens van het Duitse statistische bureau Destatis. Alleen paprika bleef in september boven het prijspeil van 2014, maar voor tomaten en komkommer was het heel matig, met prijsindexen van 79,2 (waar 100 punten het prijsniveau van 2010 betreft). Ook voor komkommer is met 86,5 punten het prijsniveau dicht bij 2014 en lagen de prijzen de laatste twee jaar duidelijk hoger (106 punten in 2016 en 136,5 punten in 2015).

Voor fruit kenden de winkelprijzen in september een beweging naar boven, wat de ontwikkeling in telersprijzen goed volgt. Aardbeien waren duur medio september. Voor aardbeien en appels lagen de prijzen de laatste vier jaar niet eerder zo hoog. De Duitse appeloogst is bijna gehalveerd en drijft de inkoopprijs voor Duits fruit op. Dat prijsniveau is stabiel. Voor aardbeien zal de winkelprijs weer terugveren, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.