Glas

Achtergrond

Kou in Zuid-Europa zet slamarkt op zijn kop

De prijzen van vrijwel alle Belgische en Nederlandse bladgewassen stijgen tot grote hoogte. De aanvoer uit Zuid-Europa is grotendeels weggevallen door kou en sneeuw in Italië en eerder al wateroverlast in het Spaanse Murcia.

De klokprijs van kropsla is in een week tijd sterk gestegen. Bij BelOrta kwam de zwaarste sortering (44 kilo per 100 stuks) gisteren op 95 cent per krop uit, bijna het dubbele van het prijsniveau van de eerste week van 2017. De prijs van de lichtere sorteringen (35 kilo) stijgen minstens zo snel, omdat de vraag uit de markt groot is.

In Nederland is de zwaarste sortering kropsla nu 34 kilo per 100 stuks. Onder druk van de grote vraag en de relatief kleine prijsverschillen tussen de sorteringen, wordt de sla ook in België eerder gestoken. Lag het aandeel van zware sla (meer dan 44 kilo per 100 stuks) voor de jaarwisseling nog boven 40%, deze week is dat niet meer dan 10%. Bij de altenatieve slasoorten zijn de prijzen nog veel sneller gestegen.

Veldsla boven 15 euro per kilo

Ook van andere bladgewassen trekt de prijs aan. Paksoi bijvoorbeeld werd vandaag al gekocht voor 15 euro per krat van 10 stuks. De klokprijs op de Belgische veilingen voor lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla is in de loop van deze week gestegen tot ruim boven € 1 per krop voor de zwaardere sorteringen. Ook de prijs van rucola zit in de lift, al is een prijs van € 5,50 (gisteren) niet uitzonderlijk. De prijs van veldsla is dat wel. Gisteren kwam de klokprijs in België boven € 15 per kilo. “Dit soort prijzen zijn ongezien voor deze periode”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Hij is blij voor de telers, want vorig seizoen waren de prijzen zo slecht dat de veldslatelers hooguit break-even hebben gedraaid.

Schaarste door sneeuw en vorst

De extreme weersomstandigheden in Zuid-Europa zijn de voornaamste oorzaak van de hoge prijzen voor bladgewassen. Vooral de kou, sneeuw en vorst in Italië heeft grote invloed want Italië is in de winter een grote leverancier van allerlei bladgewassen. De levering van veel producten uit Italië is vrijwel stilgevallen. Zelfs op Sicilië is het extreem koud. “We zien nu kopers komen bedelen, die we normaal alleen in de zomer bij ons kopen. Ze moeten product hebben”, ziet Verhaegen. Hij is net terug van een kort bezoek aan de groothandelsmarkt Rungis in Parijs. “Je ziet ook daar overal schaarste.” Ook in Zuid-Frankrijk is het koud. Terwijl de bladgewassen hooguit beschermd worden door onverwarmde tunnels, heeft het buiten 5 graden gevroren. Als het product al overleeft dan treedt er toch glazigheid en bruinverkleuring op. “Voor goede bladgewassen kunnen handelaren alleen nog in Nederland en België terecht. Zij zijn de enige in Europa die nog kwaliteit kunnen bieden”, meent Verhaegen.

Gevolgen gaan lang duren

De gevolgen van de kou zouden wel eens heel lang kunnen gaan duren, vermoedt de verkoper van BelOrta. Het duurt vanaf zaaien minstens 5 tot 6 weken voordat er nieuw product geoogst kan worden, maar er kan nog niets ter plaatse gezaaid of geplant worden vanwege de aanhoudende kou. “Ik verwacht dat de meeste kopers niet meer gaan switchen naar product uit Zuid-Europa en dat onze leveringen gaan aansluiten op de zomerprogramma’s”, zegt Verhaegen. Volgens hem staat er in België voldoende van de meeste bladgroenten om aan de vraag te voldoen. Maar de prijzen zullen inderdaad wel hoger liggen dan vorig jaar. Hoge prijzen kunnen echter ook kopers afschrikken, zo blijkt nu al. Slateler en handelaar Henk van Doorne in ’s-Gravenzande krijgt heel veel vragen om product en prijsopgaven. “Maar aan het eind van de dag hebben er toch veel niets gekocht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.