Glas

Achtergrond laatste update:30 jan 2017

Hoge prijzen Spaans product

In december lagen Spaanse prijzen voor veel glasgroenten fors hoger dan in het voorgaande seizoen.

Komkommer toonde in de maand december op Spaanse veilingen een grote uitschieter, met een middenprijs van €1,05 per kilo, waar in voorgaande jaren 28 cent werd betaald. De productie lag 14% lager dan een jaar geleden, en zelfs nog net iets hoger dan december 2015.

Courgettes werden afgelopen maand voor gemiddeld €1,50 geveild, wat slechts 69 en 59 cent was in dezelfde maand van de voorgaande twee Spaanse teeltseizoenen. De aanvoerhoeveelheid was redelijk vergelijkbaar.

Minder tomaten

Bij tomaat lag de decemberaanvoer 25% lager dan afgelopen seizoen, met een middenprijs op Spaanse veilingen die met 81 cent per kilo beduidend hoger lag dan de 0,54 cent in 2015/2016 en de 50 cent nog een jaar eerder.

De december paprika-aanvoer lag precies op hetzelfde niveau als december 2015. De prijs lag afgelopen echter op 79 cent per kilo, wat een jaar eerder 19 cent lager was. Voor aubergines werd afgelopen maand €1,61 per kilo betaald, tegenover een middenprijs van 44 en 70 cent in de twee voorgaande decembermaanden.

Boon blijft achter in prijs

Alleen de bonen wisten niet mee te doen met de opgaande prijstendens. Daar lag de decemberprijs met €1,56 bijna 10% lager dan een jaar eerder. De productie lag 12% hoger.

Koud weer met sneeuw

Ook nu in januari lijken de prijzen in Spanje nog op niveau te blijven, gezien de koude weersomstandigheden. In week 3 sneeuwde het in heel Almería, ook op plaatsen waar dat al tientallen jaren niet meer het geval was geweest.

Kijk voor meer recente Spaanse prijzen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.