Glas

Achtergrond

Belichte komkommers goed geprijsd

De eerste komkommers van dit seizoen worden veel beter betaald dan vorig seizoen. De voornaamste oorzaak is de lage Spaanse aanvoer.

Sinds half december worden er in Nederland belichte komkommers aangevoerd. De klokprijzen bij The Greenery lieten in week 51 al meteen hogere prijzen zien dan het jaar ervoor. In de week voor Kerstmis steeg de prijs van de 40-ers (400-500 gram) vrij snel naar bijna 75 cent per stuk. De kleinste sortering (30-ers, 300 tot 350 gram per stuk) kwamen net boven 50 cent per stuk uit. In de week tussen kerst en nieuwjaar zakte de klokprijs langzaam wat weg. Maar deze week stijgt de prijs van de meeste sorteringen weer vlot. Woensdag was de prijs van de 40-ers al weer boven 70 cent per stuk, de 35-ers boven 60 cent en de 30-ers 55 cent per stuk. In week 1 van vorig jaar lag de klokprijs van de 40-ers slechts rond 40 cent per stuk en die van de 35-ers net boven 30 cent per stuk.

Geen voorkeurspositie

De relatief hoge prijzen voor de komkommers worden voornamelijk veroorzaakt door de lage aanvoer uit Spanje. Anders dan bij belichte tomaten is de Nederlandse komkommer (nog) geen voorkeurspositie verworven bij de inkopers van de retailers. Dat is goed te zien aan de klokprijzen van Spaanse komkommers bij ZON Fruits & Vegetables. Woensdag brachten de 40-ers 63 cent per stuk op, niet veel minder dan de Nederlandse bij The Greenery. De Spaanse 50-ers werden woensdag voor circa 75 cent per stuk verkocht bij ZON. In Almería brachten de komkommers (alle sorteringen) woensdag dezelfde prijs op, maar dan per kilo. Dat is dus globaal 2,5 keer zo goedkoop als de veilingprijs bij ZON.

Kleiner areaal en virussen

De lage aanvoer van Spaanse komkommers heeft verschillende oorzaken. In de regio Granada (Carchuna en Motril) is een kleiner areaal komkommer aangeplant, zegt commercieel directeur Manuel Arévalo van handelsbedrijf Natures Choice tegen FHAlmería. Daarnaast zijn er telers die eerder hebben geplant en in december al uit productie waren. Volgens Arévalo ligt de komkommerproductie in Granada nu 20% tot 25 % lager dan in het vorige seizoen.

Ook zijn er dit seizoen veel meer problemen met virussen. Tot ver in oktober was de wittevliegdruk in Zuid-Spanje erg hoog door het warme najaar. Volgens de fytosanitaire dienst van Andalusië (RAIF) was in december circa 20% van de komkommerplanten in de provincie Almería besmet met vergelingsvirus of ‘New-Delhi’-virus, die beide door de Bemisia-wittevlieg worden overgebracht. Hoewel de aangetaste planten blijven leven, verlagen deze virussen wel de productie.

Koud en nat

Het langdurige koude en natte weer is de derde en waarschijnlijk voornaamste oorzaak van de lage aanvoer van komkommers. In de weken voor Kerstmis kon er zelfs niet aan de leveringsverplichtingen aan retailers worden voldaan, zo meldde de regering van Andalusië. Door de lage aanvoer stegen de komkommerprijzen in Spanje tot ongekende hoogte. In de laatste week van 2016 lag de middenprijs op de veilingen in Almería rond €1,14 per kilo. In 2015 was dat rond 30 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.