Glas

Achtergrond

Supermarkten stunten met komkommers

Komkommer is deze week een stunt-artikel voor verschillende supermarktketens. Bij Dirk ligt de komkommer sinds zondag voor 39 cent in het schap. Plus supermarkten bieden ze vanaf komende donderdag aan als 'weekend-pakker', eveneens voor 39 cent per stuk.

De keuze voor dit moment lijkt opmerkelijk. De vraag naar komkommers zal deze week lager zijn dan tijdens de hittegolf van vorige week. Toch is het niet ongebruikelijk om in deze periode van het jaar nog acties te doen met zomerproducten, zegt Janneke de Boer van Plus Retail namens de categorie-manager van de centrale inkooporganisatie van Plus. Deze acties worden meestal ruim tevoren ingepland en volgen daardoor niet de invloeden van het weer op de vraag.

Nederlands product voorop

Hoewel de eerste Spaanse (gesealde) komkommers al bij een Plus-vestiging in Pijnacker zijn aangetroffen, ontkent Plus-Retail dat het bij de 'weekend-pakker' om Spaanse komkommers zal gaan. "In principe komen er alleen Nederlandse komkommers te liggen, tenzij ze door het succes van de actie op zijn en we moeten uitwijken naar Spaanse. Wij hameren als Plus sterk op de herkomst van de producten en betrekken de producten liefst dichtbij huis. Onze focus ligt daarom op Nederland. We hebben daarvoor langdurige relaties met telers en langlopende prijsafspraken. Bij zo'n actie als deze kiezen we ervoor om soms geen marge te maken op een product", aldus De Boer. "Maar we verkopen natuurlijk wel liever Spaanse komkommers dan nee te moeten zeggen tegen de klant."

Keuzevrijheid

Dat er in een Plus-vestiging  al Spaanse komkommers liggen, kan te maken hebben met de voorkeur van individuele Plus-ondernemers, zegt de Boer. "In principe kopen de ondernemers centraal in via Plus-Retail maar ze hebben ook een zekere vrijheid om zelf lokale of andere herkomsten in te kopen." In het geval van de Plus-vestiging in Pijnacker leidde dit vorige week tot een vreemd assortiment komkommers. Gesealde Spaanse komkommers (35-ers) van matige kwaliteit lagen er toen al voor 39 cent per stuk, naast standaard Nederlandse (voor 62 cent) en lokaal geproduceerde komkommers (40-ers) voor 85 cent per stuk. De lokale komkommers liggen in een aparte display van meerdere producten. Een lokale handelaar zorgt voor de invulling van dit pakket streekproducten.

Lagere aanvoer, oplopende prijzen

Door de acties zal de vraag naar komkommers licht stijgen. Daar staat tegenover dat het echte komkommerweer al weer voorbij. Toch zet de stijging van de dagprijzen van komkommers deze week door. Gisteren waren de 35-ers bij BelOrta sterk in trek waardoor de prijs naar 25 cent per stuk steeg, 5 cent meer dan vrijdag. De 40-ers handhaafden zich op 32 cent per stuk. Deze stijgende tendens wordt mede veroorzaakt door het sterk terugzakken van de aanvoer. Gisteren was de komkommeraanvoer bij BelOrta (waar altijd minimaal 70% van het aanvoer voor de klok verschijnt) minder dan de helft van vorige week maandag. Ook bij verschillende Nederlandse verkooporganisaties stijgen de prijzen. De dagprijs lag vandaag rond 26 cent voor de 40-ers en 22 cent voor de 35-ers.

Foto

  • Jumbo heeft de (vermoedelijk Spaanse) komkommers vandaag liggen voor 75 cent per stuk. De laagste prijsgarantie geldt niet voor actie-producten bij de concurrentie. (foto Ton van der Scheer)

    Jumbo heeft de (vermoedelijk Spaanse) komkommers vandaag liggen voor 75 cent per stuk. De laagste prijsgarantie geldt niet voor actie-producten bij de concurrentie. (foto Ton van der Scheer)

Of registreer je om te kunnen reageren.