Glas

Achtergrond

Paprikaprijzen in wilde achtbaan

Begin deze week stegen de dagprijzen van paprika tot ongekende hoogte voor deze tijd van het jaar, maar ze daalden daarna ook weer erg snel naar een normaler niveau. Tegenvallende aanvoer en vervolgens een snelle aanpassing van de vraag zorgden voor dit jojo-effect.

De dagprijzen van gele en oranje paprika's passeerden maandag en dinsdag de grens van 3 euro per kilo bij BelOrta en ZON Fruits&Vegetables, bijna een verdubbeling in een week tijd. Bij ZON Fruits&Vegetables werd dinsdag zelfs € 3,30 per kilo genoteerd voor de kleine maten gele paprika. Vandaag lag de indicatieprijs voor de gele paprika's bij ZON tussen € 1,65 en € 1,80 per kilo. Bij rode paprika maakte de klokprijs pas dinsdag zijn grootste sprong, en die was minder hoog dan bij de gele. De dagprijzen van groene paprika zakte deze week juist sterk. Bij ZON en The Greenery gingen de grovere sorteringen groene paprika door de grens van 1 euro per kilo. De indicatieprijs voor de fijnere sortering lag vandaag zelfs onder 60 cent per kilo.

Productie ver weggezakt

De enorme prijsstijging bij de gekleurde paprika's was een direct gevolg van de sterk tegenvallende aanvoer in combinatie met de nog grote basisvraag via contracten. Zo is er bijvoorbeeld nog veel vraag naar oranje paprika op Noord-Amerika. Door de zwakke zetting van eind juli is de productie van gekleurde paprika deze week enorm ingezakt, nog dieper dan in de prognoses was voorzien. Bij gele en oranje paprika's wordt gemiddeld maar zo'n 3 ons per vierkante meter geoogst; bij rode minder dan 5 ons per vierkante meter. Dit niveau is nog niet de helft van normale productieweken.Groene paprika is dit dal inmiddels voorbij.

Bijkopen op dagmarkt

Omdat er nog veel leveringsprogramma's lopen, moest er veel worden bijgekocht en stegen de veilingprijzen erg snel. Vervolgens leidde de extreem hoge prijs tot het zoeken naar alternatieven in bijvoorbeeld Spanje. Bij deze prijzen komt bovendien de export naar Oost-Europa stil te liggen. De vraag wordt daar steeds meer ingevuld met Poolse paprika. "Het verschil tussen 7 of 12 euro per doos is gewoon te groot. Daarvoor wil je wel naar Spaans product overstappen, ook al is die kwaliteit op dit moment minder dan de Nederlandse", zegt een inkoper van een grote handelsfirma. "De druk is nu van de ketel. Vanaf nu zal er meer Spaans product geladen worden voor de nieuwe weekcontracten die morgen ingaan, dus ik verwacht dat de prijzen volgende week nog wat meer gaan zakken."

Haperende overgang

Toch is het allerminst zeker dat Spanje al met voldoende paprika's van voldoende kwaliteit zal komen. De overgangsperiode van het Nederlandse naar het Spaanse seizoen zal vermoedelijk nog een paar weken duren. "Ik verwacht dat Spanje in week 41 of 42 met grote hoeveelheden gekleurde paprika zal komen", aldus de inkoper. Pas eind volgende week wordt een herstel van de Nederlandse aanvoer verwacht, dus ook volgende week blijft de kans groot dat de dagprijzen redelijk hoog zullen blijven. Maar de afnemers zijn gewaarschuwd dus de extremen van deze week zullen wel niet meer voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.