Glas

Achtergrond

Nederland na Polen grootste verliezer van EU-boycot Rusland

Nederland exporteerde in de eerste helft van dit jaar 175.000 ton minder groente en fruit naar Rusland dan in dezelfde periode van 2014. Maar Polen en Turkije zijn de grootste verliezers van de boycots, beide met een afname van 500.000 ton.

De Russische import van verse groente en fruit is in de eerste helft van dit jaar weer fors gedaald. In dezelfde periode van 2015 werd er al 20 procent minder ingevoerd als gevolg van de boycot die twee jaar geleden inging. Door de boycot importeerde Rusland dit eerste half jaar 1,6 miljoen ton minder groente en fruit dan in 2014, blijkt uit een rapport van Jan Kees Boon van Fruit&VegetableFacts, op grond van cijfers van de Russische douane. De halfjaarlijkse import van tomaten halveerde in die periode bijna naar 324.000 ton. De komkommerimport nam 53% af in twee jaar en was nu 57.000 ton.

Wit-Rusland route

De ontsnappingsroute via Wit Rusland begint ook haperingen te vertonen. In dit eerste half jaar is de export naar dit doorvoerland meer dan gehalveerd naar 290.000 ton (600.000 ton in 2015). In heel 2015 importeerde Wit Rusland maar liefst 1,1 miljoen ton verse groente en fruit. Een jaar eerder was dat minder dan de helft. Het overgrote deel van de Wit-Russche import werd doorgevoerd naar Rusland. Daardoor waren de gevolgen van de boycot minder ernstig dan aanvankelijk gevreesd werd. Appels, peren, perziken en tomaten waren de voornaamste producten. De tomatenimport van Wit Rusland groeide de eerste helft van 2015 met 45% naar 44.000 ton, maar is inmiddels weer gedaald naar 38.000 ton (-13%).

Polen en Turkije grootste verliezers

Polen is binnen de EU zonder meer de grootste verliezer van de Russische boycot. In dit eerste half jaar is er ruim 500.000 ton minder Pools groente en fruit in Rusland ingevoerd dan in 2014. De schade van de boycot tegen Turkije is nog groter. Aanvankelijk profiteerde Turkije in 2015 van de boycot voor EU-producten. Maar dit eerste half jaar is de import van Turks product maar liefst 85% lager dan vorig jaar en ook bijna 500.000 ton lager dan 2014. De import van Nederlandse groente en fruit daalde in twee jaar met 175.000 ton, nog meer dan het Spaanse product. België boette met meer dan 100.000 ton in op de Russische markt.
Egypte is het land dat het meest heeft geprofiteerd van de boycot. Rusland importeerde in de eerste helft van dit jaar 360.000 ton uit Egypte, bijna 100.000 ton meer dan in dezelfde periode van 2014. Het gaat vooral om sinaasappels en uien. De import uit Servië is in een jaar spectaculair gegroeid (77%). Het gaat hier voornamelijk om appels en aardbeien. Opvallend is dat de import uit Israel twee jaar op rij is gedaald, naar 157.000 ton. De import van Marokkaans product was dit eerste half jaar wel 23 % hoger dan vorig jaar, maar nog altijd 15% lager dan in dezelfde periode van 2014.

Marokkaanse tomaat breekt door

De Russische import van tomaten was dit eerste half jaar 46% lager dan in 2014. Opvallend is dat uit niet-boycot landen de tomatenimport dit jaar opnieuw met 35% daalde, net als in het eerste half jaar van 2015. De Marokkaanse tomatensector profiteert dit jaar wel heel sterk van de boycot. De import in Rusland was in de eerste zes maanden van 2016 met 88.000 ton meer dan het dubbele van twee jaar geleden. Vorig jaar daalde de import nog, waardoor de stijging nog opvallender is. Blijkbaar hadden de partijen meer tijd nodig om elkaar te vinden. De import van Nederlandse tomaten bedroeg in de eerste helft van 2014 nog bijna 39.000 ton. Uit Spanje kwam toen nog 45.000 ton tomaten. Van beide is nu, volgens de statistieken, niets meer over.

Of registreer je om te kunnen reageren.