Glas

Achtergrond

Marktupdate 25 aug: Tegengestelde lijnen rood en groen

Terwijl klokprijzen voor rode paprika afgelopen periode een dalende lijn lieten zien, waren die voor de groene paprika juist stijgende. Vorig jaar leverde dit prijsverloop een vergelijkbaar beeld in de grafieken.

Na een richtprijs van 71 en 72 cent voor de klok bij de 181/221-sortering voor rode paprika, liep de prijs op naar 2,11 op 17 augustus. Sinds die datum zijn de klokprijzen gaan zakken. Vandaag kwamen die op 94 en 98 cent uit.

Vorig jaar was het verloop vergelijkbaar, en was er begin augustus ook een dip waar te nemen op hetzelfde prijsniveau. Met eveneens een piek net na half augustus, waarna de prijzen gingen dalen. Dit seizoen lag de half-augustus piek op een iets hoger niveau, maar prijzen lijken nu ook sneller en dieper te zakken dan in 2015. Vorig jaar werd begin september de onderkant van de daling bereikt, met prijzen van 1,07 en 1,18 euro per kilo.

In de supermarkt wordt rode paprika voor 79 cent per stuk aangeboden, volgens de website een omgerekende prijs van 3,56 euro per kilo.

Opwaartse lijn bij groen

In tegenstelling tot rood was bij groen in de afgelopen periode juist een opgaande lijn te zien. Richtprijzen voor de klok kwamen op 12 augustus uit rond de 95 cent voor de 181/221-sortering. De opvolgende stijging bereikte gisteren 24 augustus een prijs van 1,92 euro. Vandaag was echter een kentering waar te nemen, met licht gedaalde klokprijzen.

Vorig jaar was een vergelijkbare lijn te zien, op een ietsje hoger totaalniveau. Op 12 augustus werd toen 1,17 genoteerd en rond deze datum 1,96. De prijzen toonden toen nog geen kentering, en liepen door naar 2,22 euro per kilo.

Op een supermarkt-website wordt 4,76 per euro aangegeven als consumentenprijs voor groene paprika.

 

Stel zelf prijsgrafieken samen voor paprika op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.