Glas

Achtergrond

Komkommerprijs weer top door lage aanvoer

De prijzen van zowel de 40-ers als de 35-ers gaan deze week boven 50 cent per stuk op de veilingklokken in Nederland en België. Het donkere weer en het staartje van de teeltwisseling zorgen voor een achterblijvend aanbod.

Gisteren werden de 40-ers voor 60 cent of meer verkocht. bij Vandaag werd een stapje terug gedaan, maar de prijs ligt nog steeds op of rond 50 cent per stuk. Opvallend is dat de prijs van de 35-ers steeds dichter bij die van de 40-ers komt te liggen. Dat gebeurt vrijwel alleen als er tekorten zijn.

Hagelschade

Sinds half juli is de dagprijs van komkommers aan een sterke opmars bezig. Het is niet toevallig ook de periode met zeer wisselvallig weer. Daar komt bij dat vrijwel het hele areaal in deze periode de teelt heeft gewisseld en er sowieso minstens 40 hectare uit productie is door de hagelbui van 23 juni. "Je merkt dat bepaalde handelshuizen een deel van hun klanten niet kunnen bedienen en moeten bijkopen op de veiling", zegt verkoper Bruno Vuerinckx van BelOrta. "Bovendien valt de vraag niet tegen dankzij een paar acties van retailers in Duitsland."

Teeltwisseling

Bij BelOrta komt het areaal komkommers komend najaar uit op ongeveer 90 hectare, na het afvallen van de telers met herfsttomaten. Van de 90 hectare is volgens Vuerinckx nu 70 hectare in productie. Maar de productie ligt door het donkere weer lager dan de prognoses. Ook voorzitter Joop de Hoog van Friskom ziet dat de productie ver achterblijft. "In week 31 kwamen de telers die voor half juli geplant hebben niet hoger dan 6 stuks per vierkante meter. Dat is veel lager dan normaal. Deze week wordt er zelfs een dag overgeslagen bij het snijden, want het groeit gewoon niet."

Pythium

Behalve het donkere weer zijn er ook komkommergewassen die door ziekteproblemen minder produceren. Vooral bij plantingen van tijdens de korte hitteperiode komt er vrij veel Pythium voor. "Te warm druppelwater is meestal de oorzaak", zegt ex-teeltvoorlichter De Hoog. "Ik ken een bedrijf waar 40 procent van de planten zijn aangetast. De meeste planten groeien nog wel maar de productie blijft ver achter."

Goede vooruitzichten

De vooruitzichten voor de komende weken zijn niet ongunstig. De vakantieperiode loopt ten einde waardoor de vraag weer zal toenemen. De meteorologen voorspellen voor volgende week bovendien warm weer in grote delen van Europa. De komkommerconsumptie reageert daar meest bijzonder snel op. In België wordt komende maandag niet geveild vanwege een katholieke feestdag ('onze lieve vrouwe hemelvaart'). "Het is de vraag hoe deze verstoring van het verkoopsysteem gaat uitwerken. Maar het lijkt erop dat de vraag voldoende groot is om dit op te vangen", verwacht Vuerinckx.

Of registreer je om te kunnen reageren.