Glas

Achtergrond

Goed seizoen voor paprikatelers in Murcia

Het paprikaseizoen van de Spaanse regio Murcia verloopt voorspoedig. De productie ligt iets hoger dan vorig jaar en de prijsvorming is redelijk, maar wel erg grillig geweest, zegt Mariano Zapata, voorzitter van sectororganisatie Proexport en directeur van het bedrijf Mercagrisa.

Het oogstseizoen van paprika uit Murcia is geconcentreerd in de periode maart tot half augustus. Dit jaar kenmerkt zich door milde temperaturen in het voorjaar en zomer waardoor de kwaliteit van de paprika goed is geweest. Van half mei tot eind juni lag de productie duidelijk lager dan normaal door tegenvallend weer. Dit leidde tot hoge prijzen voor de telers: tot € 1,50 per kilo voor rode paprika en rond €0,80 per kilo voor groene en gele paprika. In juli was het aanbod traditioneel zo groot dat de prijs sterk daalde en het grootste deel voor de industrie was bestemd. Ondanks de sterk wisselingen komt de middenprijs uiteindelijk positief uit, zegt voorzitter Antonio Galindo van Soltir in Torre Pacheco tegen Proexport.

Hoge exportwaarde

Paprika is het vierde exportproduct voor de regio Murcia. De productie lag vorig jaar op 124.176 ton. Hiervan werd vorig jaar 73.767 ton geëxporteerd. Het gaat daarbij voornamelijk om het geblokte type. De voornaamste exportbestemmingen zijn Frankrijk en Duitsland. Naar Duitsland ging 27 miljoen kilo met een waarde van 42,6 miljoen euro. De gemiddelde exportwaarde was dus bijna € 1,60 per kilo. Andere belangrijke bestemmingen zijn Frankrijk en Italië. Het merendeel van de paprika's voor de Europese markt zijn van het type 'geblokt' of 'California'. De traditionele grovere Lamuyo wordt voornamelijk naar Italië en Portugal geëxporteerd. Murcia neemt in de totale Spaanse paprikaexport maar een bescheiden plaats in, ver achter Almería. Nog geen 11 procent van de Spaanse export (ruim 671 miljoen kilo in 2015) komt uit Murcia. De paprika's komen wel tegelijk met de Noord-Europese op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.