Glas

Achtergrond laatste update:12 jul 2016

Tomatenprijzen stijgen verder

Na de gestage stijging van de veilingprijzen voor vrijwel alle tomatensegmenten ging er eind vorige week nog een schepje bovenop. De klokprijs van middel trostomaten (Flandria-Elite) kwam bij BelOrta vrijdag al in de buurt van 1 euro per kilo.

Vrijwel het hele voorjaar hebben de tomatenprijzen ver beneden de langjarige gemiddelden gelegen. Pas in de laatste weken lijkt er sprake van een voorzichtig herstel. De klokprijs van trostomaten steeg bij BelOrta eind juni al even naar 75 cent per kilo en klom na een korte terugval in de loop van vorige week verder uit het dal. Op de Nederlandse veilingen was de laatste weken ook een stijgende tendens te zien. Maar de klokprijzen blijven wel achter bij die van de Belgische veilingen. Een goede vergelijking is echter niet mogelijk omdat op de Nederlandse veilingen een veel kleiner deel van het aanbod voor de klok verschijnt. Maar dat er meer ruimte op de tomatenmarkt is blijkt uit de tendens van de prijzen. Bij The Greenery steeg de klokprijs voor grove trostomaten eind vorige week bijvoorbeeld met 10 tot 15 cent per kilo (plus 20-30%) terwijl het volume voor de klok ruim 3 keer zo groot was als op de eerste drie veildagen. De klokprijs van middel en grove trostomaten verschilden vandaag bij The Greenery weinig van die van afgelopen vrijdag (resp. circa 61 en 58 cent per kilo). Bij Zon Fruits&Vegetables was vandaag wel een duidelijke stijging te zien ten opzichte van vorige week. De klokprijs van middel tros steeg met een dubbeltje naar 69 cent per kilo. Trosgrof bracht vandaag zelfs 13 cent per kilo meer op (69 cent per kilo).

Of registreer je om te kunnen reageren.