Doorgaan naar artikel

Seizoen Almería: hoge productie, lage prijzen

Almería realiseerde afgelopen seizoen een recordproductie (3.693 ton) groenten, maar de handelswaarde daalde van 2,7 miljard naar 2,5 miljard euro (-7%). Tomaat, komkommer en aubergine waren de grootste verliezers.

Nog niet eerder produceerde Almería zoveel groenten (incl. meloen en watermeloen).  De totale productie van Almería was 5% hoger dan het seizoen 2014-2015, dat toen zowel in productie als omzet de bestaande records brak. De recordproductie van het seizoen 2015-2016 is het gevolg van uitbreiding van het teeltareaal (+1%) en de hogere productiviteit. De omzet voor de telers daalde minder dan de handelswaarde (-2%): van 2.042 miljoen naar 2.001 miljoen euro, blijkt uit cijfers van de regering van Andalusië.

Record areaal

Het totale teeltareaal groeide met 696 hectare naar 57.564 hectare, waarvan 45.325 hectare teelt in kassen plaatsvond. Dit is maar een bescheiden groei in vergelijking met voorgaande jaren. In de in 4 seizoenen ervoor (sinds 2010-2011) groeide het teeltareaal in Almería met 23%. Het teeltareaal tomaat groeide in het afgelopen seizoen met 595 ha, paprika met 165 ha, courgette met 153 ha en sla met 150 ha. Het areaal aubergine daalde met 147 ha en bonen met 99 ha. Het kasareaal in Almería bedroeg 30.166 hectare, waarvan in de helft twee teelten werden gezet. De hogere productie per oppervlakte-eenheid is vooral veroorzaakt door de zachte winter. De omzet van afgelopen seizoen is de op een na hoogste van de laatste zeven teeltseizoenen. De gemiddelde telersprijs voor alle groenten was met €0,542 bijna 4 cent per kilo lager dan vorig seizoen, maar nog wel 1 cent meer dan het gemiddelde van de voorgaande 5 seizoenen. Courgette verloor het meest in waarde (-34%), maar door lage producties vanwege virusproblemen waren de prijzen in het seizoen 2014-2015 uitzonderlijk hoog. De middenprijs van 50 cent ligt nu op het gemiddelde van de 5 seizoenen daarvoor.

Slechte prijzen voor tomaat, komkommer en aubergine

De tomatenproductie bereikte een nieuw record met 1.107.707 ton, een groei van 12,5%. De groei wordt veroorzaakt door de flinke groei van teeltareaal (6%) en een hogere productiviteit. De gemiddelde tomatenprijs lag op 50 cent per kilo, het laagste niveau sinds het seizoen 2009-2010. Daardoor steeg de totale omzet voor de telers maar nauwelijks (+0,6%) en kwam uit op €554 miljoen. Komkommer noteerde ook de laagste middenprijs van de afgelopen 7 seizoenen: 40 cent per kilo, 7 cent minder dan vorig seizoen. De omzet voor de telers daalde daardoor naar €176 miljoen, bijna 12 procent lager dan het seizoen ervoor. De totale komkommerproductie bedroeg 438.870 ton, een groei van 3 procent.  Ook de aubergine-middenprijs was in de afgelopen 7 seizoenen nog niet zo laag. Hoewel het teeltareaal kromp met 147 hectare, daalde de middenprijs met 4 cent naar 41 cent per kilo. De totale aubergineproductie van Almería was 184.161 ton (-2,2%) met een telerswaarde van € 75 miljoen (-11,4%).

Paprika- en bonenprijzen erg goed

Paprika is de positieve uitzondering van het afgelopen seizoen. Ondanks de lichte uitbreiding van het teeltareaal en de ruim 5,5% hogere productie (665.922 ton), steeg de totale productwaarde met bijna 21% naar €559 miljoen. Daarmee was het product in omzet groter dan tomaat, terwijl het teeltareaal toch ruim 10% kleiner is. De middenprijs voor de paprikateler was afgelopen seizoen 84 cent per kilo, de op 1 na hoogste notering van de laatste 7 seizoenen. Alleen in het seizoen 2010-2011 werd paprika nog beter betaald (€0,88/kg).

Ook bonenprijzen deden het heel goed. De telersprijs van €1,73 per kilo was zelfs het hoogst van afgelopen 7 seizoenen. Toch daalde de bonenomzet met bijna 11% naar €46 miljoen. De productie lag bijna 19% lager als gevolg van zowel inkrimping van het areaal (naar ca.1.000 ha) als de lagere productiviteit.

Kijk hier voor grafieken van de laatste 3 seizoenen in Almería

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin