Glas

Achtergrond

Prijzenfeest komkommer is voorbij

In de loop van deze week zijn de klokprijzen van komkommer sterk gedaald. Het areaal is, met uitzondering van de door hagel getroffen bedrijven, weer in volle productie. De vraag uit de markt is niet uitzonderlijk groot.

Vanaf de laatste week van juni beleefde komkommer uitzonderlijk hoge dagprijzen. De 40-ers èn 35-ers gingen begin juli op sommige dagen tot boven 55 en zelfs 60 cent per stuk. Dat feest lijkt nu voorbij. De daling werd vorige week al ingezet en zette deze week versneld door. Vandaag lag de klokprijs voor 40-ers rond 24 cent per stuk naderde de klokprijs voor de 35-ers de 20 cent per stuk.
De stijging van de prijzen viel samen met het wegvallen van ruim 50 hectare komkommer in Zuid-Oost Nederland door de enorme hagelkeien van 23 juni. Toch was dit volgens Maarten Verhaegen van BelOrta zeker niet de voornaamste reden voor de prijsverhoging. Bij BelOrta, met ruim 100 hectare (waarvan 80 % Nederlands product) een grotere speler op de komkommermarkt, was niet het volledige areaal in productie. De andere komkommerverkopers hadden ook een duidelijk kleiner volume vanwege de teeltwisseling. Bovendien was er in de eerste helft van juli meer vraag vanwege acties bij diverse retailers.

Weinig beweging

Het aanbod ligt nu op een hoog niveau. De meeste bedrijven oogsten veel stamkomkommers. De vraag zakt juist in doordat de vakantieperiode is aangebroken. Voor de komende 4 tot 6 weken verwacht Theo Hendriks van Frankort en Koning daarom weinig beweging op de komkommermarkt. Er staan nauwelijks acties op de programma's van de retailers. Bovendien tempert het wisselende weer de consumptie. "Maar de prijs zal ook niet helemaal onderuit gaan", denkt Hendriks. Verhaegen verwacht dat de dip in de prijzen tijdelijk is. Wanneer de voorraden in het handelskanaal zijn weggewerkt zal de prijs wel weer een lichte stijging vertonen. "We zijn misschien wat verwend geweest, maar ook de huidige prijzen zijn nog steeds niet slecht", vindt Verhaegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.