Glas

Achtergrond

EU importeert meer groenten van buiten

De EU heeft in de eerste 4 maanden van dit jaar 14% meer groenten geïmporteerd van buiten de gemeenschap. Van tomaten werd zelfs 18% meer geïmporteerd dan in dezelfde periode van 2015.

In totaal importeerde de EU in het eerste trimester een volume van ruim 706 miljoen kilo aan groenten met een waarde van 867 miljoen euro, blijkt uit Eurostat-cijfers, op een rijtje gezet door het Spaanse Fepex. Dit is een groei van 14% in volume en 12% in importwaarde ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Tomaat en aardappel zijn de voornaamste importproducten. Marokko, Egypte en Turkije de voornaamste leveranciers.

18% meer tomaten

In totaal kwam ruim 225 miljoen kilo tomaten de EU binnen, 18% meer dan in de eerste 4 maanden van 2015. De importwaarde bedroeg voor tomaten 222 miljoen euro, 14% meer dan vorig jaar. Marokko was met bijna 179 miljoen kilo (80% van totaal) de grootste tomatenleverancier van buiten de EU. Turkije exporteerde in het eerste trimester ruim 34 miljoen kilo tomaten naar EU-landen, 57% meer dan in 2015. Andere leveranciers waren Senegal met 6,5 miljoen kilo (+30%) en Israel met 938 ton tomaten (-70%).

30% meer van andere vruchtgroenten

Marokko leverde in totaal 309 miljoen kilo aan groenten met een waarde van 362 miljoen euro, gevolgd door Egypte (97 miljoen kilo) en Turkije (76 miljoen kilo). Voor Egypte betekent dit een groei van 13% in volume, voor Turkije 29%. Naast de flinke groei van de import tomaten valt op dat Marokko ook veel meer van andere producten naar de EU exporteerde, die onder een andere regeling vallen dan het handelsverdrag voor tomaten. Het gaat daarbij vooral om aubergine, paprika en courgette. Van deze groep groenten exporteerde Marokko in het eerste trimester ruim 68 miljoen kilo, 30% meer dan vorig jaar. De importwaarde bedroeg ruim 69 miljoen euro, 13% meer dan in dezelfde periode van 2015.

Productiekalenders

Fepex wijst op basis van de cijfers op de toenemende globalisering van de importhandel van de EU. Dit heeft directe gevolgen voor de groentesector van de EU zelf en vooral voor die in Spanje omdat de productiekalenders van landen als Egypte en Marokko gelijk lopen met de Spaanse.

Of registreer je om te kunnen reageren.