Glas

Achtergrond

Spaans seizoen tomaat erg moeizaam verlopen

Met nog een maand te gaan, kan geconcludeerd worden dat het traditionele Spaanse tomatenseizoen teleurstellend is verlopen. Ondanks een wat hogere productie ligt de middenprijs tot en met mei 9 procent achter op vorig jaar, blijkt uit cijfers van tien grote afzetcoöperaties in Almería.

De gewogen middenprijs van alle typen tomaten voor de Spaanse telers was in de maand mei maar 25 cent per kilo, 11 cent minder dan vorig jaar mei. Met uitzondering van het begin van het Spaanse seizoen en maart hebben de middenprijzen steeds fors onder die van vorig seizoen gelegen. In september en oktober waren de prijzen bijzonder hoog doordat de aanvoer veel lager was dan normaal. Door de tropisch hete zomer was de zetting en kwaliteit van de eerste tomaten bijzonder slecht. Toen de productie eindelijk op gang kwam en er een erg milde winter volgde, was de productie zo uitbundig dat de maandelijkse aanvoer tot en met februari tussen 10 en 20 procent hoger was dan in het seizoen 2014-2015. In maart viel de productie even terug door een koudere periode en doordat telers vroegtijdig stopten als gevolg de lage prijzen. Meteen veerde de prijzen even op. Maar in april lagen de uitbetaalprijzen al weer lager dan vorig jaar. In juni werd het er niet beter op. In de weken 20, 21 en 22 lag de gemiddelde prijs van tomaten (exclusief cherrytomaten) in Almería op 21 cent per kilo, 10 tot 13 cent lager dan vorig jaar.

Boycot en verdringing

Twee van de voornaamste redenen voor het moeizame seizoen zijn de aanhoudende Russische boycot en de concurrentie uit Marokko. In 2013, het laatste volledige jaar voor de boycot, exporteerde Spanje ruim 70.000 ton tomaten naar Rusland, bijna net zoveel als Nederland en Marokko, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De invloed van de verdringing op de EU-markt, mede als gevolg van de Russische boycot, is waarschijnlijk nog groter. In 2015 leverde Turkije nog ruim 331.000 ton tomaten aan Rusland. Sinds Rusland ook tegen Turkije een boycot instelde, is een aanzienlijk deel van de Turkse export op de Europese markt terecht gekomen. Daarnaast is ook de Marokkaanse export naar de EU flink toegenomen. Volgens cijfers van de regering van Andalusië heeft Marokko van oktober tot en met mei 13 procent meer tomaten naar de EU geëxporteerd.

Belichte tomaten in de weg

Ook de belichte tomatenteelt in Nederland, België en Frankrijk zit Spanje in de weg. Met de sterk toegenomen aanvoer van tomaten met goede en contante kwaliteit valt het voor de Spaanse exporteurs de laatste jaren niet mee in het winkelschap te komen en te blijven in 'hun' seizoen. Mede hierdoor is Nederland in de laatste jaren Spanje gepasseerd als grootste tomatenexporteur van Europa. In 2015 exporteerde Nederland in totaal 1.010.000 ton tomaten. Spanje kwam tot 950.000 ton. Marokko exporteerde in 2015 een volume van ruim 547.000 ton, waarvan alleen al aan Frankrijk ruim 330.000 ton. Turkije deed er nauwelijks voor onder met een export van ruim 541.000 ton tomaten, waarvan in 2015 nog meer dan 60 procent naar Rusland ging.

Klik hiervoor een uitgebreid overzicht van de laatste 3 Spaanse seizoen

Of registreer je om te kunnen reageren.