Glas

Achtergrond

Komkommerseizoen nog maar zeer matig

De komkommerprijzen liggen de laatste twee weken op een laag niveau. De productie in Nederland en België is niet bijzonder hoog, maar toch hoger dan de vraag vanwege het uitblijven van zomers weer. Deze prijsvorming past in het algemene beeld van dit seizoen: maar zeer matig.

In de tweede week van juni maakten de komkommerprijzen een duikvlucht. In een week tijd halveerden de klokprijzen. In week 23 lagen dag- en bemiddelingsprijzen nog dichtbij elkaar. In België was de gewogen uitbetaalprijs in die week 35 cent per stuk (alle sorteringen van klasse 1). Maar vorige week daalden de komkommerprijzen bij BelOrta en REO tot 17 en 15 cent (40-ers). Op de Belgische veilingen wordt minimaal 70 procent van het aanbod voor de klok verkocht. Op de Nederlandse veilingen, waar de klok vooral dient om restpartijen te verkopen, daalde de prijs zelfs tot 10 cent per stuk. Bij alle handelsbedrijven zakte de dagprijs ver onder de bemiddelingsprijs die tot stand was gekomen toen de prijs nog hoog was (begin week 23). De voorverkochte komkommers (40-ers) haalden vaak nog 30 cent per stuk in periode van 10 tot 16 juni.

Dag- of voorverkoop

Deze week is het verschil tussen dag- en voorverkoop weer gering. Het prijsniveau op de klok ligt rond 15 cent per stuk voor de 40-ers en er zit nu toe weinig beweging in. "Het is een moeizame markt", beaamt verkoper Bruno Vuerinckx van BelOrta. "De productie is door het donkere weer niet uitzonderlijk hoog. Maar het weer werkt niet mee. In heel West-Europa is het nog geen zomer geweest. En als er één groente is die sterk reageert op het weer, dan is het de komkommer." Een bijkomende factor is dat Midden-Europese landen meer komkommers op de EU-markt afzetten. "Die gingen voor de boycot naar Rusland. Ook deze komkommers zitten in de weg", zegt teler Wim Doorn in Heerde.

Verbetering verwacht

Door het sombere weer ligt de productie op de meeste bedrijven al gauw 1 stuk per vierkante meter lager dan vorige week. Uitzondering is wellicht de hogedraadteelt. De meeste hogedraadtelers gaan wisselen en oogsten deze week de gekopte planten zoveel mogelijk leeg. Voor de komende weken wordt een verbetering van de prijzen verwacht. Omdat hogedraadteelt in Nederland zo'n 15 procent van het areaal uitmaakt (100 hectare) zal de aanvoer in de komende weken naar verwachting lager zijn. Bovendien zal de vraag vermoedelijk aantrekken. "Er staan bij meerdere retailers promo-acties gepland. Dat is altijd zo in deze periode. Als dan ook het weer verbetert, dan zal dat zeker tot een flinke prijsstijging leiden", verwacht Vuerinckx.

Tegenvallend seizoen

Door de relatief goede prijzen tussen begin mei en de tweede week van juni (week 18-23) deden al geluiden de ronde dat het seizoen bij komkommers voorspoedig verloopt. Maar volgens Vuerinckx is de middenprijs tot nu toe van komkommers vergelijkbaar met die van 2015. "Toen hadden we een goede zomer en najaar nodig om de achterstand in te halen." Dit jaar waren de prijzen meteen vanaf het begin van het seizoen erg laag, terwijl de prijs gewoonlijk pas rond week 12 sterkt daalt. Dit is goed te zien in de uitbetaalprijzen van aanvoerders bij bijvoorbeeld Witkamp. Van half februari tot en met de derde week van maart lag de uitbetaalprijs gemiddeld circa 20 cent per stuk lager dan het gemiddelde van de vier jaar ervoor.

Middenprijs gelijk of lager

Per teler zal de middenprijs verschillen, aangezien het door de sterk wisselende prijzen veel uitmaakt wanneer de komkommers zijn aangevoerd. "Mijn middenprijs ligt op 25,8 cent per stuk. Dat is 2,2 cent lager dan vorig jaar, maar toen had ik een beter voorjaar", zegt Doorn. Hij verkoopt zijn komkommers voornamelijk op de dagmarkt via Best-of-Four. "Bij een vaste afnemer zit je soms beter omdat de prijzen minder schommelen. Misschien moet ik eens een andere strategie gaan volgen. Nog beter zou zijn dat we met zijn allen moeten besluiten het teveel aan komkommers uit de markt te halen. Maar dat lijkt onbegonnen werk", aldus de teler uit Heerde.

Klik hier om uw eigen prijsvergelijkingen te maken

Of registreer je om te kunnen reageren.