Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen trekken weer aan

De bodem van het diepe prijzendal van tomaten lijkt achter de rug. Deze week is een stijgende tendens waar te nemen, die naar verwachting de komende week doorzet.

Na een dieptepunt van prijzen rond 25 cent voor grove trostomaten, werd woensdag op de Belgische veilingen en bij Zon Fruits & Vegetables 33 cent per kilo genoteerd. The Greenery bleef met 28 cent wat achter, maar de tendens is ook daar positief. Trosmiddel deed gisteren 35 cent bij BelOrta, 5 cent meer dan een dag eerder. Bij ZON en The Greenery ging de prijs van trosmiddel met respectievelijk 4 en 2 cent omhoog naar 31 en 27 cent per kilo. De prijs van de losse tomaten zette al een paar dagen eerder de opwaartse trend in. Woensdag kwamen de vleestomaten (82 mm) bij BelOrta al op 45 cent per kilo uit, 15 cent meer dan eind vorige week. Bij The Greenery steeg de prijs van de ronde tomaten in een dag van 23 naar 34 cent per kilo. Bij ZON werd voor een doosje cherrytomaten gisteren 44 cent betaald, 15 cent (50%) meer dan dinsdag. Behalve de hoofdsegmenten hebben ook veel specialties last van de prijsval gehad. "Coeur de Boeuff en minitrostomaten hebben sterk geleden van de prijsdruk", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Snoeptomaatjes zijn het wel redelijk blijven doen, ondanks de toename in areaal. "Het speelt zeker een rol dat afnemers grotere verpakkingen zijn gaan vragen, waardoor ze meer weten af te zetten."

Hoge productie, lage consumptie

Dat de prijzen al zo vroeg in het seizoen zo ver gezakt zijn wordt verklaard door een samenloop van omstandigheden. Het vele licht tijdens de zetting en het warme weer van de eerste helft van mei heeft tot hele hoge producties geleid. "Als je in een week 3,5 kilo grove trostomaten per vierkante meter oogst, kan je niet verwachten dat die allemaal worden opgegeten", zegt een handelaar. "De afzet is best redelijk maar dit was gewoon te veel." De productiepiek viel min of meer samen met extreem koud weer met Pinksteren de week erna (week 20). In Zuid-Europa was het in de weken ervoor juist slecht weer. De consumptie in heel Europa was daardoor lager dan normaal. Behalve de hoge producties bij ons, was er in mei ook nog steeds veel product uit Spanje, Turkije en Marokko op de markt. Polen wordt ook een steeds belangrijker leverancier van kwalitatief goede tomaten. "Als handelaren horen dat deze tomaten voor 32 cent per kilo in Zuid-Frankrijk staan, heeft dat ook invloed op onze prijzen, ook al is onze kwaliteit beter", aldus Verhaegen.

'Herstel zet door'

Voor de komende weken wordt een voortzetting van het prijsherstel verwacht. "Maar het mag nog wel wat vlotter gaan dan nu", vindt Verhaegen. "Beter weer zal de consumptie goed doen." Positief is dat de aanvoer uit Zuid-Europa snel minder wordt. Marokko leverde in week 19 nog geen 7.000 ton tomaten meer aan de EU. Tot 15 mei lag de totale Marokkaanse tomatenexport van dit seizoen op 279.711 ton, 14 procent meer dan vorig seizoen en 98 procent van het totaal overeengekomen contingent, schrijft de regering van Andalusië. De export van Spanje zelf neemt ook snel af. De gewassen vragen veel meststoffen in deze tijd. Veel telers met een lange teelt hebben dat er gezien de lage prijzen niet meer voor over. De voorjaarsteelten zijn vooral gericht op de binnenlandse consumptie. De vraag in Zuid-Europa naar Belgische en Nederlandse tomaten begint ook langzaam op gang te komen, maar is nog relatief klein.

 

Bekijk meer prijzen van:

trostomaten grof

trosmiddel

losse tomaten

 

Stel zelf uw prijsgrafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.