Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen zakken ver weg, maar bodem lijkt bereikt

Afgelopen weken daalden de prijzen van vrijwel alle typen tomaten in hoog tempo, eerder en dieper dan in voorgaande jaren. Reden is het groot internationaal aanbod en de povere vraag. Handelaren en verkooporganisaties zien echter positieve signalen voor herstel in de komende weken.

De prijs van vrijwel alle typen tomaten is in de afgelopen drie weken ongeveer gehalveerd. De grove trostomaten kwamen vandaag bij The Greenery niet hoger uit dan 66 cent per kilo. De ronde en tussentypetomaten bereikten gisteren hun (tot nu toe) laagste niveau van dit jaar, respectievelijk 42 en 48 cent per kilo. Bij Zon Fruits & Vegetables zakten de prijzen vandaag nog verder weg maar ligt het prijsniveau net wat hoger dan bij The Greenery. Bij BelOrta lag het dieptepunt van de prijzen ook gisteren. Groftros (Princess) tikte 74 cent per kilo aan, middeltros (Elite) 76 cent en losse tomaten circa 67 cent per kilo. Snoeptomaatjes in allerlei vormen en kleuren hebben ook last van een groot internationaal aanbod. Opvallend is dat de pruimtomaten het bij BelOrta zoveel beter doen voor de klok dan in Nederland. Weliswaar halveerde de prijs van Prunella in twee weken tijd naar € 1,20 per kilo gisteren. Vandaag was dat al weer gestegen naar € 1,28 per kilo, een prijs die bij ZON al sinds eind maart niet meer gezien is voor de trospruimtomaten. Vandaag deden de Romavine-tomaten een teleurstellende 75 cent per kilo.

Vroege dip

Een dip in de tomatenprijzen is vrij normaal in het voorjaar. In april vindt voor de meeste retailers de omschakeling plaats van het Zuiden naar Noord-Europa. Dat de dip dit jaar zo vroeg is heeft vooral te maken met grotere hoeveelheden tomaten uit Turkije en Marokko. Door het exportverbod op Rusland kwamen dit voorjaar meer Turkse tomaten op de Europese markt. Maar dat lijkt nu voorbij, aldus een handelaar. Marokko is de laatste weken nog wel erg actief met grote volumes tegen lage prijzen op de Franse markt. "Ze bieden de tomaten aan voor 60 cent per kilo, all-in. Inkopers gebruiken dat als argument om onze prijzen onder druk te zetten", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Hij verwacht echter dat de interesse voor het Belgische product snel zal stijgen nu het prijsverschil veel kleiner is geworden. "De kwaliteit van de Marokkaanse tomaten is een stuk minder."

Tekenen van herstel

Volgens meerdere ingewijden in de handel lijkt de bodem van de prijsdaling inderdaad bereikt. Vandaag was er al duidelijk meer interesse merkbaar. Daardoor steeg de prijs van losse tomaten bij The Greenery vandaag naar 50 en 56 cent per kilo. Bij BelOrta leefden de prijzen ook wat op, de prijs van de grovere losse tomaten en middeltrostomaten zelfs met 5 cent per kilo. Dit zijn volgens ingewijden hoopvolle tekenen van herstel in de komende weken. De productie in Nederland en België is wat lager door het donkerder weer. Tegelijkertijd schakelen steeds meer retailers om naar Noord-Europees product. Aldi is al omgeschakeld, maar Lidl Duitsland nog niet en Netto pas voor de helft, zegt een verkoper. Daarnaast komt er meer vraag uit Polen en andere Oost-Europese landen (met Russische connecties, red.), merken meerdere handelaren op.

Weer drukt de vraag

Voor veel specialties speelt het weer een belangrijke rol. De consumptie van snoeptomaatjes is duidelijk gekoppeld aan warmer weer. Ook Coeur de Boueff-tomaten, die vooral in de salade gaan, moeten het daarvan hebben. De vraag uit Italië neemt al wel flink toe, omdat het daar al voorjaar is geworden, meldt Verhaegen. Bij de retailers zijn er nog weinig acties gepland. De huidige lage prijzen nodigen er wel toe uit, merkt een verkoper op. Maar hij verwacht daarmee nog geen grote volumes extra te kunnen verkopen. Veel retailers hebben week 18 aangekruisd, wanneer het weer wellicht de consumptie beter stimuleert.

Via onderstaande links vindt u meer prijsinformatie over tomaten:

Groftros op Nederlandse veilingen:
http://www.gfactueel.nl/markt/marktprijs/140/1601/

Middeltros bij Nederlandse veilingen en BelOrta:
http://www.gfactueel.nl/markt/marktprijs/136/1546/

Losse tomaten bij ZON Fruits&Vegetabels:
http://www.gfactueel.nl/markt/marktprijs/143/1712/

Of registreer je om te kunnen reageren.