Glas

Achtergrond

Ongekend productief Almería zorgt voor grote prijsdruk

De productie van vrijwel alle vruchtgroenten in Almería heeft in de eerste drie maanden van dit jaar alle records gebroken. Dit is waarschijnlijk de voornaamste oorzaak van de teleurstellende prijzen, ook voor Nederlands en Belgisch product.

De productie van vruchtgroenten in de provincie Almería bereikte in de eerste drie maanden van dit jaar recordhoogtes. Van komkommer werd 11 procent meer (227.540 ton) aangevoerd dan vorig jaar, van tomaten 9 procent meer (259.029 ton) en van aubergine zelfs 22 procent meer (54.937 ton) dan in de eerste drie maanden van 2015. Dit blijkt uit cijfers van producentenorganisaties op grond van de aanvoercijfers van de tien grootste coöperaties. Enige uitzondering is paprika. De paprikaproductie komt in de eerste drie maanden van dit jaar 2 procent lager (295.373 ton) uit dan vorig jaar. Maar dat beeld is vertekend omdat de paprikaproductie vorig jaar al extreem hoog was (bijna 300.000 ton). De paprikaproductie was dit voorjaar altijd nog 18 procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. De aubergineproductie was in de eerste drie maanden van dit jaar maar liefst 37 procent hoger dan het gemiddelde van de vier voorgaande jaren en de komkommerproductie 33 procent hoger. Courgette is met 95.497 ton weer terug op het niveau van voorjaar 2014. Vorig jaar stonden er veel minder courgettes vanwege de angst voor een virusziekte die eerdere teelten zwaar getroffen had.

 

Milde winter, hoge productie

Door het gunstige weer zijn de vruchtgroentegewassen in Zuid-Spanje soepel door de winter heen gekomen. De temperaturen waren mild en er is in grote delen van de Zuidkust nauwelijks regen gevallen. Daardoor bleef de zetting en uitgroei langer (tot in december) doorgaan dan normaal. Bovendien waren er minder schimmelproblemen dan in voorgaande jaren. Toch is het effect op de verschillende gewassen anders geweest. Paprika was vrij snel door zijn laatste goede zetsel heen. In januari werd een recordoogst gehaald, maar in februari en maart werd minder geoogst dan vorig jaar. Bij komkommer was de januari productie gelijk aan vorig jaar. Maar de secundaire ranken groeiden beter uit dan andere jaren en in februari en maart werd juist meer geproduceerd dan in voorgaande jaren. Bij aubergine en tomaat leidde de goede zetting tot een gestage hogere productie in alle drie voorjaarsmaanden.

Onder kostprijs

De hoge Spaanse producties hebben een groot effect op de prijsvorming in Noord-Europa gehad. Dit wordt versterkt door de Russische boycot. Vooral komkommer en aubergine noteerden nog maar weinig prijzen die boven de kostprijs uitkomen. De prijzen voor tomaat en courgette zijn zeer matig. Enige uitzondering is ook bij ons de paprika. Door het vroeger wegvallen van de Spaanse paprika's werden in maart prijzen van boven 3 euro per kilo genoteerd. Na de korte dip van vorige week trekken de prijzen deze week weer flink aan.

 

Volg elders op onze website het verloop van het Spaanse seizoen

 

Stel via de link hieronder zelf grafieken van prijsvergelijkingen samen:

 

http://www.gfactueel.nl/Prijzen/

Of registreer je om te kunnen reageren.