Glas

Achtergrond

Tomaat profiteert van gematigd aanbod en goede vraag

De prijzen van tomaten zijn al weken redelijk goed. De trostomaten werden deze week opnieuw voor hogere prijzen verhandeld op de veilingen van Nederland en België. "De vraag is goed en de emmer loopt niet over", zegt een Nederlandse handelaar.

De prijs van middeltros (Elite) is bij BelOrta al sinds half februari op een niveau van rond € 1,80 per kilo, gisteren werd zelfs € 1,94 per kilo genoteerd. De grove trostomaat kon daar lange tijd niet aan tippen. De prijs op de Belgische veilingen zakte in de tweede helft van februari van € 1, 55 naar € 1,35 per kilo. Maar deze week vindt een fors herstel plaats. Gisteren ging de klokprijs voor Princess-trostomaten boven € 1, 80 per kilo, 50 cent meer dan vorige week woensdag terwijl de aanvoer deze week aanmerkelijk hoger was. Bij de losse tomaten is de prijs nauwelijks gestegen. Al drie weken schommelt het niveau tussen € 1,30 en € 1,50.

Stijgende lijn

Een zelfde stijgende lijn is zichtbaar op de Nederlandse veilingen, maar wel op een wat lager prijsniveau. Bij The Greenery ligt de klokprijs van de grove trostomaat deze week tussen € 1,51 en € 1,59 per kilo. Die stijging werd eind vorige week al in gang gezet. De klokprijs van middeltros was deze week aanmerkelijk hoger dan die van grove tros: circa € 1,72 per kilo. Bij ZON Fruits & Vegetables ligt de klokprijs van middeltros deze week op een vergelijkbaar niveau: tussen € 1,57 en € 1,73 per kilo.
De goede prijzen worden volgens handelaren veroorzaakt door de goede vraag en het gematigde aanbod. De onbelichte teelten komen pas net in productie en de aanvoer uit Spanje, Marokko en de Canarische Eilanden is net wat minder dan een maand geleden. "De emmer loopt dus niet over", zegt een handelaar. Hij verwacht nog een aantal weken handhaving van de goede prijzen, in ieder geval tot Pasen.

Vroeger einde

De wat lagere aanvoer uit Zuid-Spanje wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt doordat telers met vroege plantingen eerder gestopt zijn. De prijsvorming gedurende vrijwel het hele seizoen was teleurstellend. Het seizoen begon met extreem hoge temperaturen waardoor de eerste zettingen gemist werden. En toen de gewassen goed in productie kwamen viel dat samen met de latere plantingen, waardoor de prijzen enorm kelderden. Dat is daarna niet meer goed gekomen. Tot en met februari ligt de middenprijs voor alle tomatentypen samen op circa 52 cent per kilo, 17 % (11 cent) minder dan vorig seizoen. Dat verlies wordt deels goed gemaakt door een 8 % hogere productie tot en met februari, maar in productiewaarde komt de tomatensector toch 11 % tekort.
Door de moeilijke seizoenstart zijn de meeste gewassen bovendien eerder aan hun eind. Telers die een voorjaarsteelt tomaat zetten, zoeken dat steeds meer in segmenten voor de binnenlandse markt: grove geribde vleestomaten die van binnenuit rijpen en nog groen in de salades worden gebruikt.

Marokko steeds belangrijker

Marokko heeft in februari in totaal 36.326 ton tomaten naar de EU geëxporteerd, schrijft de regering van Andalusië. Dit komt overeen met 84% van het toegestane contingent voor de maand. Voor het hele seizoen staat de teller nu op 160.711 ton (oktober-februari), 58 % van wat Marokko tot en met mei mag exporteren naar de EU. Bezien over meerdere jaren wordt de rol van de Marokkaanse tomaten wel steeds groter. In 2015 bedroeg de export naar de EU 382.784 ton (Eurostat). In 2006 was dat bijna de helft (220.000 ton). Marokko is nu met 13 % de derde leverancier van tomaten aan EU-landen, na Nederland met bijna 952.000 ton (33 %) en Spanje met 711.510 ton (25 %).

Of registreer je om te kunnen reageren.