Glas

Achtergrond

Komkommerprijs piekt in chaotische markt

De dagprijzen van komkommer zijn in een week tijd verdubbeld als gevolg van een flink gat tussen tevoren bemiddelde en werkelijk aangevoerde hoeveelheden.

De komkommerprijs ging gisteren voor de klok van ZON Fruis & Vegetables naar 46 cent voor de 40-ers en 35 cent voor de 35-ers. Bij BelOrta steeg de komkommerprijs naar 42 cent per stuk, ruim het dubbele van vorige week woensdag. Bij The Greenery deden de 40-ers vandaag 45 cent per stuk. Tot en met vorige week was de komkommerprijs lange tijd nauwelijks in beweging te krijgen. Vanaf begin maart lag de prijs van de 35-ers, met nog een groot aandeel in de totale aanvoer, vaker onder dan boven 20 cent per stuk. Door het vele licht van de laatste weken nam de productie in Noord-Europa sneller toe dan de markt aankon. Spanje is nog niet van de markt verdwenen. Terwijl Nederlandse komkommers zich ertussen moeten wringen ligt de consumptie nog op hetzelfde winterniveau.

Licht ging uit

Dat er deze week verandering op til was, werd de leveranciers van komkommers meteen maandagochtend al duidelijk. Onder druk van grote afnemers als Aldi en Lidl waren vorige week grote partijen komkommers bemiddeld, voor over het algemeen prijzen tussen 20 en 25 cent per stuk. Dit is flink onder de kostprijs. Maar na een periode van overvloedige zonneschijn is het weer omgeslagen en duikelde de productie. "Ik moet onderhand gewoon naar komkommers zoeken", zegt Willem Doorn in Heerde. Hij schat dat de gemiddelde komkommerteler deze week aan een productie van 3 tot 3,5 stuks per vierkante meter zal komen, een komkommer (25%) minder dan vorige week. De aanvoerprognoses moesten maandag snel worden bijgesteld en handelaren gingen op zoek naar 'vrije' komkommers om aan hun leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Met Pasen voor de deur is de druk extra groot. De dagprijzen stegen op de veilingen het snelst.

Nederlandse chaos

De sterke prijsschommelingen en de grote verschillen tussen dag- en bemiddelingsprijzen lijken voor deze tijd van het seizoen bijna een gegeven. De zeer beperkte groep grote inkopers heeft een enorme invloed op de handel. Zodra de aanvoer van Spaanse komkommers gaat haperen, zoeken ze alternatieven in Nederland. De vele aanbieders willen niet voor elkaar  onderdoen en sturen een week tevoren offertes de deur uit met hoeveelheden op grond van prognoses en prijzen die net zo goed onder de kostprijs kunnen liggen. Bij elkaar opgeteld is die hoeveelheid komkommers lang niet altijd voorhanden omdat de oogstprognoses regelmatig te optimistisch worden ingeschat.

Belgische Gründlichkeit

Veiling BelOrta houdt vast aan het principe dat maximaal 30 procent van de komkommers (en andere producten) wordt bemiddeld. Daarbij komt dat de komkommers maximaal een dag tevoren kunnen worden vastgelegd en worden afgerekend op de klokprijs van de dag zelf. Daardoor komt de bemiddelingsprijs overeen met de marktwaarde op het moment van levering. Door het stevig vasthouden aan de daghandel profiteren de komkommertelers die aanvoeren op de Belgische veilingen sterk van de chaos in Nederland. In weken zoals deze trekken veel meer Nederlandse handelaren de grens over op zoek naar product.

Of registreer je om te kunnen reageren.