Glas

Achtergrond

Komkommerprijs last van beperkte consumptie

De komkommerprijs blijft teleurstellen. Al drie weken ligt de dagprijs onder de kostprijs. Het achterblijven van de consumptie bij de nu snel toenemende productie lijkt de voornaamste oorzaak.

Begin deze week daalden de klokprijzen nog verder naar 14 cent voor de 35-ers en 19 cent voor de 40-ers (bij BelOrta). Bij The Greenery noteerden de komkommers een paar cent hoger, maar met veel kleinere volumes. Vandaag zijn de veilingprijzen van komkommer wat geklommen tot rond of net boven 20 cent per stuk. Maar dat is nog steeds ruim onder kostprijs. De prijs is al drie weken laag. In week 9 en 10 haalden telers een gemiddelde uitbetaalprijs van circa 25 cent voor de 40-ers en 20 cent voor de 35-ers, ook al veel te laag voor de tijd van het jaar. Vorig jaar waren de prijzen aan het begin van het seizoen heel goed. Tot begin maart 2015 lagen de klokprijzen voor de 35-ers bij BelOrta toen steeds boven 50 cent per stuk. Overigens zakten de prijzen vanaf half april 2015 ver weg om pas in augustus enorm te gaan pieken en het seizoen te redden.

Achterblijvende vraag

De huidige lage prijzen worden vooral veroorzaakt door de snel toenemende productie in Noord-Europa (Nederland, Duitsland, België, Frankrijk) terwijl de consumptie nog op de winterstand staat. Bij BelOrta, bijvoorbeeld, is de aanvoer van komkommers in de eerste vier dagen van deze week bijna het dubbele van wat in die dagen van vorige week werd geveild. Het vele licht van de laatste weken stuwt de producties flink op. Daarbij komt dat Zuid-Europa ook nog steeds op de markt is, al zijn er geluiden uit de handel dat het nu snel afneemt. Met de kwaliteit van met name de Spaanse komkommers zou het droevig gesteld zijn. Op de Duitse groothandelsmarkten werden vorige week toch nog vrijwel evenveel Spaanse komkommers aangeboden als in de weken ervoor, schrijft BLE. Bovendien kwamen er ook komkommers uit Turkije en Griekenland. De vraag vanuit de handel is echter nauwelijks gestegen. De toename van Noord-Europese aanvoer leidt daardoor tot lagere prijzen op de groothandelsmarkten. De handelaren hebben wel een duidelijke voorkeur voor komkommers zonder krimpfolie, waardoor de Noord-Europese komkommers snel marktaandeel winnen en hogere prijzen realiseren. In week 10 lag de gemiddelde prijs voor Nederlandse en Duitse komkommers rond € 1,35 per kilo, terwijl de Spaanse circa € 0,94 per kilo noteerden.

Spanje steeds langer door

De verwachting is dat de prijs de komende weken zal gaan stijgen, zeker als het weer beter wordt. Bovendien staan er acties met komkommers gepland bij retailers in Duitsland, Nederland en België. De overschakeling van het Spaanse naar het Noord-Europese seizoen is op handen. De productie uit najaarsteelten in de provincies Almería en Granada loopt sterk terug, schrijft de regering van Andalusië. De voorjaarsteelten nemen dat deels over. Niet duidelijk is wat het areaal voorjaarskomkommers in Spanje is. Wel is er een algemene tendens waar te nemen dat Spaanse telers het seizoen steeds verder uitbreiden naar de zomer toe, met een tweede teelt. Vorig jaar exporteerde Spanje in juli nog 23.479 ton komkommers, drie tot vijf keer zoveel als in de drie jaar ervoor, blijkt uit cijfers van Fepex. De verwachting is dat de algemene tendens dit jaar versterkt wordt doordat telers nog veel in te halen hebben vanwege de slechte middenprijzen tot nu toe. Dat geldt ook voor komkommers.

Moeilijke periode

De komende periode kenmerkt zich bij ons al jaren door behoorlijke prijsschommelingen en soms grote verschillen tussen dag- en weekprijzen. Vorig jaar leidde plotselinge krapte in de aanvoer tot extreme verschillen in de uitbetaalprijzen van week 14. Doordat er minder kwam dan was voorverkocht, moesten handelaren massaal bijkopen. De telers die hun product op dagbasis verkochten, waren spekkoper. Degenen met voorverkochte komkommers kwamen veel lager uit en ook de handelaren leden flinke verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.