Glas

Achtergrond laatste update:31 mrt 2016

Kasasperge profiteert volop van vroege Pasen

De dagprijzen van asperges gaan deze week torenhoog om aan de grote vraag met Pasen te kunnen voldoen.

Gisteren en vandaag ging de klokprijs van de beste kwaliteit asperge (AA extra wit) ruim boven 15 euro per kilo op de Nederlandse en Belgische veilingen. De prijs ligt 5 tot 9 euro per kilo hoger dan vorige week terwijl de aanvoer in de laatste week flink gestegen is. The Greenery noteerde gisteren zelfs ruim 20 euro voor een kilo wit goud (AA extra Wit). Vandaag was het gedaald naar iets meer dan 16 euro per kilo. Bij ZON fruits & vegetables blijft de asperge met de hoogste kwaliteit vandaag maar iets achter op de prijs van gisteren: net onder 17 euro per kilo. BelOrta noteerde vandaag € 15,65 per kilo, bijna een euro per kilo meer dan gisteren.

'Geschenk uit de hemel'

Doordat Pasen dit jaar zo vroeg valt komen vrijwel alle asperges nu nog uit de kas of uit blaastunnels met grondverwarming. Asperges uit minitunnels zijn er nog niet omdat het 's nachts nog te koud is geweest en het aantal volzonuren beperkt is geweest. Door de vroege Pasen en het relatief geringe aanbod stijgen de prijzen nu torenhoog. "De vroege Pasen is voor ons een geschenk uit de hemel", zegt kasaspergeteler Paul Vercammen uit Lier (B). "Dit is letterlijk en figuurlijk een 'goede week'. Ik verwacht dat de prijs deze week nog hoger zal worden en dat het volgende week ook nog wel goed zal zijn, want de aanvoer van buiten de kas is nog erg gering." De productie bij Vercammen startte half februari, drie weken na het opstoken van de grondverwarming onder de bakken. Tot begin vorige week was het prijsniveau eigenlijk maar matig, vindt Vercammen. "We hadden gemiddeld 9 tot 10 euro per kilo voor de AA-extra. Nu zijn we eigenlijk al weer over de piekproductie heen. Die ligt twee tot drie weken na de start van de oogst. Achteraf gezien hadden we misschien 10 dagen later moeten opstoken, maar je weet tevoren niet hoe snel de asperges van buiten gaan komen."

Pasen doorslaggevend

Dat Pasen een doorslaggevende invloed heeft, blijkt uit de prijsgegevens van de veilingen van voorgaande jaren. Vorig jaar lagen de klokprijzen in week 12 rond 12 euro per kilo. Twee weken later, in de week voor Pasen, piekten ze naar 20 tot zelfs 25 euro per kilo. In 2014 viel Pasen pas op 20 april. De aanvoer van asperges was toen al zo groot dat er in de week vooraf nog wel hogere prijzen werden genoteerd, maar gemiddeld was dat niet meer dan circa 6 euro per kilo.
"Met Pasen hebben de meeste restaurants een nieuwe menukaart met asperges erop. En die menukaarten zijn al gedrukt, dus de restaurants moeten ze hebben", weet Vercammen.

Consumptie stimuleren

Behalve Pasen is het vooral het 'lentegevoel' dat consumenten naar asperge doet verlangen. Tot nu toe heeft het daar aan ontbroken, waardoor de prijsvorming voor kasasperges nog niet geweldig was. Vooral ZON fruits & vegetables trekt er hard aan om de consumptie te verhogen. Als grootste aanbieder van verse asperges (jaaromzet van ruim 16 miljoen euro) startte het op 16 maart met een toer van twee weken met de 'Aspergefoodtruck' om vooral de consument in de Randstad te laten weten dat er weer volop asperges zijn. Uit onderzoek blijkt dat consumenten in de Randstad aanwijsbaar minder asperge kopen dan in de rest van Nederland. Schildemonstraties en proeverijen moeten de drempelvrees wegnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.