Glas

Achtergrond

Spanje schiet tekort op cruciaal moment

Spanje produceert door het slechte weer bij lange na niet de geplande volumes. Zo vlak voor de feestdagen doen deze haperingen in de aanvoer het imago van de grootste groentetuin van Europa geen goed.

In de provincie Murcia viel zoveel regen dat een groot deel van de Campo de Cartagena overstroomde en de velden sinds vorige week donderdag onbegaanbaar werden. Hierdoor kan 50% van de ijsbergsla niet op tijd geoogst worden. De productie van spinazie en babyleaf moet helemaal als verloren worden beschouwd. De komende drie tot vier weken kunnen deze bladgewassen niet meer worden geleverd, zegt Proexport.

Langdurige kou

In Almería zijn er al langer problemen om de gewenste volumes te realiseren. Door de lage temperaturen is de productie van de vruchtgroente sinds half november ver terug gevallen. In week 48 en 49 werden er 15 tot 25% minder tomaten aangevoerd dan vorig jaar in die weken. Van trostomaten was dit zelfs 30-35% minder, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapportages.

Daarbij komt dat ook Marokko minder tomaten levert aan de EU. In week 48 en 49 was dat 18.449 ton, 13% minder dan in dezelfde periode van 2015. Van 1 oktober tot 11 december exporteerde Marokko 55.032 ton tomaten, 5% minder dan vorig jaar. De prijzen voor Spaanse tomaten liggen sinds week 47 ongeveer twee keer zo hoog als vorig jaar in deze periode. De prijzen voor trostomaten gingen in week 49 al ruim boven €1 per kilo. Vorige week liepen ze verder op tot gemiddeld €1,24 voor de trostomaten. Gisteren was dat wat minder: €1,14 per kilo. Losse tomaten brachten tussen 70 en 90 cent per kilo op.

Tekort aan product

Bij andere producten is de aanvoer nog veel lager dan vorig jaar. Er zijn bijvoorbeeld te weinig komkommers om aan de leveringsverplichtingen te voldoen, meldt de regering van Andalusië. In Almería en Granada zijn de producties ver teruggevallen van dit sterk op temperatuur reagerend gewas. Daarbij speelt mee dat er relatief veel late plantingen zijn, die in december net in productie komen. Door het tekort stegen de komkommerprijzen tot ongekende hoogte. De weekprijzen om week 47, 48 en 49 lagen tussen €1,10 en 1,34 per kilo terwijl dat in de afgelopen twee jaar rond €0,25 per kilo lag.

Gat in aanvoer courgette

Bij courgette is er nog een groter gat in de aanvoer ontstaan. Begin deze week, bij de laatste inkopen van de grote handelsbedrijven voor Kerstmis, liepen de prijzen in Almería zelfs op tot boven 3 euro per kilo. Gisteren brachten ze gemiddeld € 2,85 per kilo op. Sinds week 47 ligt de prijs al gemiddeld ruim vier keer zo hoog als de afgelopen twee jaar. Niet alleen de temperatuur speelt een rol. Een vrij groot deel van de telers heeft in november opnieuw geplant, waardoor niet het volledige areaal in productie was. Bovendien komen er veel minder courgettes uit Marokko. In week 48 en 49 exporteerde Marokko 2.264 ton courgette naar de EU, 46% minder dan vorig jaar in deze periode. Sinds het begin van het exportseizoen heeft Marokko nog maar 4.573 ton courgette gestuurd, minder dan de helft van vorig seizoen.

Dure kerstinkoop aubergines

Aubergines worden al sinds begin november veel beter betaald dan andere jaren. Voor een deel komt dat door een flinke afname in het teeltareaal na een aantal seizoenen met slechte prijzen. Daarbij komt dat de vraag van Europese retailers in december altijd toeneemt bij het naderen van de feestdagen omdat de consumptie dan hoger ligt. In de eerste week van december lag de middenprijs zelfs rond €2 per kilo. Vorige week was dat 10 cent lager en deze week nog weer wat lager. Maar dit is nog altijd twee keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd en zes keer zoveel als in 2014.

Hogere productie paprika

Bij paprika was tot en met week 49 geen sprake van aanvoertekorten. De productie lag ondanks het tegenvallende weer zelfs hoger dan vorig seizoen, mede door de uitbreiding in areaal. De prijs van geblokte paprika lag in de weken 47,48 en 49 rond 80 cent per kilo. Gele en groene paprika waren vorige week wat duurder (net boven 1 euro per kilo), maar deze week is het prijsniveau weer terug op circa 80 cent per kilo. Dit is nog steeds 20 cent meer dan in de afgelopen twee seizoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.