Doorgaan naar artikel

Sector wil snel overleg met Van Dam over GMO

De koepel voor afzetorganisaties in groente en fruit DPA heeft een brief gestuurd naar staatssecretaris Martijn van Dam over problemen met de EU-subsidieregeling GMO.

Volgens DPA-voorzitter Michiel van Ginkel willen de aangesloten (GMO-erkende) telersverenigingen snel overleg over de gerezen problemen. Drie verenigingen (Van Nature, Coforta en Veiling Zaltbommel) zien af van GMO-steun in 2017 middels een pauzejaar.

Onzekerheid en onduidelijkheid

Zij oordeelden in oktober dat de nieuwe Nederlandse GMO-regels te onduidelijk zijn en de uitvoering te onzeker. Het waren de verenigingen die een nieuw meerjarenprogramma voor GMO-steun moesten indienen. Ook de telersverenigingen die een doorlopend programma hebben, zoeken naar houvast over wat de nieuwe regels voor hen betekent.

‘Blijkbaar net al opgehaald’

Directe aanleiding voor de brief van DPA was een reactie van het ministerie in Groenten&Fruit op de GMO-problemen. Daarin stelde het ministerie dat de sector kansen laat liggen. Van Ginkel: “We hadden al afgesproken in januari te evalueren als duidelijk zou zijn hoe de nieuwe regels uitpakken. Blijkbaar is het net nu al opgehaald bij het ministerie en zijn conclusies getrokken. Helaas is dat niet met ons gedeeld, dus hopen we zo snel mogelijk met het ministerie in overleg te komen.”

Zaltbommel derde partij

Aanvankelijk werd in de media melding gemaakt van twee partijen met een pauzejaar voor GMO. Zaltbommel is echter de derde partij die al in oktober besloot om in 2017 tijdelijk af te zien van GMO. Volgens directeur Peter van Osch is dat in overleg met de telers besloten. Voor de bedrijfsvoering betekent die stap niet dat projecten worden geschrapt. Wel zal het onder de streep effect hebben. Van Osch: “Het zal inderdaad een grotere uitdaging worden. Voor ons, maar ook voor de telers waarvoor ook subsidiemogelijkheden wegvallen.”

Versterking coöperatie en verduurzaming

Samen met de Federatie voor VruchtgroenteOrganisaties (FVO) heeft DPA in 2015 en begin 2016 meegewerkt aan de nieuwe GMO-regels. Daarbij zou meer de nadruk liggen op het versterken van de coöperatie, maar ook op vernieuwing en verduurzaming, in plaats van subsidie op productiekosten. Dat de vernieuwing tot problemen leidde, was niet voorzien.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin